Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą

Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą
Zdjęcie - Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa marchewkowa z imbirem i pieczoną ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 500 g marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski z pestek dyni tłoczonego na zimno do skropienia
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanego drobno świeżego imbiru
  • ½ papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • pieczona ciecierzyca do posypania
  • Pieczona ciecierzyca:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po osączeniu)
  • 2 łyżeczki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka curry w proszku
Przygotowanie

Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. 


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. 


Wrzucamy marchew, cebulę, czosnek i chili. Smażymy 5 minut. Wlewamy gorący bulion. Gotujemy ok. 20 minut lub dłużej do miękkości marchewki. 


Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Ciecierzycę osuszamy papierowym ręcznikiem. Polewamy Kujawskim i mieszamy z curry. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy na nią ciecierzycę. Pieczemy w temp. 160ºC około 30-40 minut. W trakcie pieczenia należy kilka razy przemieszać ciecierzycę.


Gorącą zupę nalewamy na talerze. 

Posypujemy ciecierzycą i pestkami dyni. Skrapiamy Kujawskim z pestek dyni.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Kategorie przepisów