Zupa meksykańska z klopsikami

Zupa meksykańska z klopsikami
Zdjęcie - Zupa meksykańska z klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa meksykańska z klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa meksykańska z klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa meksykańska z klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa meksykańska z klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju Kujawski z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli (250 g po osączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (250 g po osączeniu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ papryczki chili
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra do posypania
  • Klopsiki:
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 małe jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania klopsików. 


Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, oregano, natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, wyrabiamy mięso dłonią, dodając stopniowo bułkę tartą. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki.


Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. 


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. 


Wrzucamy klopsiki, obsmażamy ze wszystkich stron i przekładamy na talerz. 

Dno garnka wycieramy papierowym ręcznikiem. 

Wlewamy kolejną łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy 4-5 minut. 


Dodajemy pomidory, bulion, suszone oregano, kmin, kolendrę, wędzoną paprykę. Mieszamy. Dokładamy klopsiki. Gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec dodajemy osączoną i opłukaną fasolę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Zupę nalewamy na talerze, dekorujemy świeżą kolendrą.


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Kategorie przepisów