Ostatnio z jagód zrobiłam farsz do naleśników. Owoce nie były surowe, lecz poddane krótkiej obróbce termicznej. Gotowałam je naprawdę króciutko, aby nie straciły cennych właściwości zdrowotnych:
To niesamowite, że czasem wystarczy połączenie kilku składników – i już! Mamy pełnowartościowe, pięknie wyglądające danie. Ideą jest wrzucenie tego wszystkiego, co zalega w czeluściach lodówki. I co względnie będzie do siebie pasowało.
Pizze robię dość często zazwyczaj w wersji tradycyjnej z żółtym serem. Ostatnio jednak postanowiłam zastąpić go plasterkami mozzarelli. Efekt okazał się bardzo smaczny, a dodatek świeżej bazylii idealnie podkreślił aromat składników. Z pewnością wrócę jeszcze do takiej kompozycji. Polecam!
Mamy w ogródku dwa krzaki tzw. róży jadalnej. Moja mama od niepamiętnych czasów, niemal każdego lata, uciera w makutrze ich płatki z cukrem. Są tak pyszne, że większość znika na bieżąco, prosto z misy wyjadane łyżeczką. To, co zostaje, pakuje do słoiczków, by w zimie przypomnieć sobie zapach lata.Niedawno wpadła na pomysł, by takich ucieranych płatków dodać do koktajlu truskawkowego i okazało się, że jest to świetne połączenie. Zwykły koktajl w nowej, pysznej odsłonie :)
Pleśniak to jedno z naszych ulubionych ciast. Kruchy spód, kwaskowe wnętrze z owoców, delikatna pianka i kruszonka. Mniam:). Zwykle robię to ciasto ze świeżymi porzeczkami lub dżemem porzeczkowym. Tym razem skorzystałam z pomysłu, który znalazłam u Gosi i zrobiłam z rabarbarem. By przełamać smak dodałam mus jabłkowy. Całość znakomicie smakowała!
Dobrych pomysłów na szybki i prosty obiad nigdy za dużo. Będąc niedawno w saloniku prasowym przeglądałam jakąś gazetę z przepisami i wpadło mi w oko właśnie to danie. Nie pamiętam nazwy gazety bo w końcu jej nie kupiłam ale zapamiętałam, że były to brzoskwinie zapakowane w drobiowe kieszonki i panierowane w płatkach kukurydzianych. A że połączenie owoców i mięsa to jak dla mnie najlepszy wynalazek kulinarny długo nie zwlekałam z wypróbowaniem tego pomysłu.
Szukałam przepisu na dobre ciasto z awokado. Niestety nie znalazłam tak od razu. Pierwsze moje ciasto z awokado to była taka mała porażka, bo sie bardzo rozjechało we wszystkie strony i trzeba było wyjadać łyżką z jednego talerza. Nie całkiem elegancko. Jednak niedawno znalazłam świetny przepis na Strawberry Mirror Cake i skorzystałam z niego dla celów czysto naukowych z wykorzystaniem cudownie tłuściutkiego owocu jakim jest awokado.
Wypróbowany przepis z zeszytu mojej mamy na biszkopt z kremem wiśniowym. Bardzo fajny pomysł na proste i szybkie ciacho. Można użyć świeżych wiśni lub ze słoika, owoce polać polewą czekoladową, polecam!
Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja
Naleśniki to równie popularne danie jak spaghetii i także jest wiele wariacji na temat ich przygotowania . Ich pochodzenie nie jest dokładnie znane, ale wiadomo, że je się je zarówno w Chinach , Europie czy Meksyku. Można je przygotowywać z mąki pszennej lub kukurydzianej.
Ciasto wyszło bardzo pyszne, chociaż zdaniem domowników, mogłoby być odrobinę bardziej słodkie. Spód pachnący orzechami, dość sypki i piaskowy. Do tego pyszne owoce i płatki migdałowe.