Koktajl truskawkowo-różany

Koktajl truskawkowo-różany
Mamy w ogródku dwa krzaki tzw. róży jadalnej. Moja mama od niepamiętnych czasów, niemal każdego lata, uciera w makutrze ich płatki z cukrem. Są tak pyszne, że większość znika na bieżąco, prosto z misy wyjadane łyżeczką. To, co zostaje, pakuje do słoiczków, by w zimie przypomnieć sobie zapach lata.
Niedawno wpadła na pomysł, by takich ucieranych płatków dodać do koktajlu truskawkowego i okazało się, że jest to świetne połączenie. Zwykły koktajl w nowej, pysznej odsłonie :)

Zdjęcie - Koktajl truskawkowo-różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KOKTAJL TRUSKAWKOWO-RÓŻANY
0,5 litra maślanki,
400g truskawek,
3-4 łyżeczki płatków róży utartych z cukrem*,
ewentualnie cukier do smaku

Wszystkie składniki zmiksować razem i przelać do wysokich szklanek. Z podanej ilości wychodzą 3 porcje koktajlu :)

(przepis na płatki róży ucierane z cukrem można znaleźć np. u pincake)

***
A w tle The Subways i „Strawberry blonde” :)



Zdjęcie - Koktajl truskawkowo-różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Koktajl truskawkowo-różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Koktajl truskawkowo-różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Koktajl truskawkowo-różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów