Ciastka truskawkowo-czekoladowe
"To kolejny przepis Dr. Oetkera z książki „Czekoladowe ciasta”, który postanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam w nim pewnych zmian. Dotyczyły one głównie proporcji składników. W oryginale przepis był na blachę o wym. 30x40cm, ja użyłam 20x30cm. Zmniejszyłam więc o połowę ilość składników w obu ciastach. W pozostałych warstwach dokonałam tylko drobnej korekty, dzięki czemu wyszły nieco wyższe. Dodatkowo, żeby zachować świeży wygląd truskawek posmarowałam je rozpuszczoną w soku cytrynowym żelatyną".
Ciastka truskawkowo-czekoladowe
Składniki na 24 szt.
prostokątna forma o wymiarach 20x30cm
Ciasto I:
65g ciasteczek maślanych w polewie czekoladowej
75g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40g cukru
65g masła
kilka kropli aromatu waniliowego
Ciasto II:
100g mąki
7g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g cukru
2 jajka
50ml oleju
50g jogurtu naturalnego
Warstwa I:
50g czekolady mlecznej
250g truskawek
25g cukru
2 łyżeczki żelatyny
40ml wody
350ml śmietany 33% tłuszczu
Warstwa II:
350g jogurtu naturalnego
70g cukru
100g gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki żelatyny
40ml wody
Dekoracja:
25g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju
24szt. małych truskawek
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka żelatyny
½ łyżeczki cukru pudru
Ciasto I
Włożyć ciasteczka do torebki na mrożonki i rozdrobnić wałkiem , tak aby powstały widoczne kawałki ciasteczek. Przesiać mąkę do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem. Dodać pokruszone ciasteczka i ręcznie zagnieść ciasto. Rozwałkować na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto II
Połączyć mąkę, kakao i proszek do pieczenia, przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i wymieszać mikserem z końcówkami do ubijania na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Rozprowadzić równomiernie na pierwszym cieście. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Upieczone zostawić na blasze do wystudzenia.
Warstwa I
Umyć truskawki, usunąć szypułki i pokroić na małe kawałki. Przy pomocy obieraczki do warzyw zestrugać czekoladę na wiórki. Namoczyć żelatynę w wodzie. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Podgrzać żelatynę do rozpuszczenia (nie gotować). Szybko przelać do śmietany, cały czas ubijając. Dodać truskawki i wiórki czekoladowe. Delikatnie wymieszać i rozprowadzić na cieście. Odstawić do zastygnięcia.
Warstwa II
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lekko mieszając. Wymieszać jogurt z cukrem i roztopioną czekoladą. Namoczyć żelatynę w wodzie i rozpuścić. Dodać do jogurtu. Ostrożnie wymieszać i delikatnie rozprowadzić na pierwszej warstwie. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Dekoracja
Umyć, oczyścić z szypułek i osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem truskawki. Przy pomocy nitki podzielić ciasto na kwadraty, przecinając je na głębokość ok. 2 mm. Połamać czekoladę na małe kawałki i rozpuścić z olejem. Nanieść po małym kleksie na każdy kawałek ciasta. Na płynną czekoladę położyć truskawki, po jednej na każdy kawałek. Namoczyć żelatynę w soku cytrynowym. Podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z cukrem pudrem. Posmarować nią truskawki przy pomocy pędzelka. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia gdy dobrze zastygnie, pokroić ostrym, cienkim nożem na porcje.