Orzechowe ciasto z morelami i malinami
Miałam ochotę na ciasto z morelami. W internecie znalazłam mnóstwo przepisów, ale w końcu zdecydowałam się na przepis ze strony Mała Cukierenka. Ciasto wyszło bardzo pyszne, chociaż zdaniem domowników, mogłoby być odrobinę bardziej słodkie. Spód pachnący orzechami, dość sypki i piaskowy. Do tego pyszne owoce i płatki migdałowe. Polecam :)
Składniki:
200g miękkiego masła
170g cukru (najlepiej brązowego)
szczypta soli
4 jajka
200g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
100g zmielonych orzechów laskowych
50g posiekanych migdałów
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500g moreli świeżych lub z puszki
200g malin
50g płatków migdałowych
Morele umyj, obierz ze skórki, podziel na połówki i usuń pestki. Wymieszaj ze sobą mąkę, orzechy, proszek i siekane migdały. Roztrzep jajka. Masło dokładnie utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo jajka. Wciąż ucierając, dodawaj mąkę. Ciasto wyłóż do tortownicy 24 cm lub niedużej formy prostokątnej, wyrównaj. Na wierzchu ułóż morele i maliny, posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok. 60-65 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.