Placek z kremem wiśniowym
Wypróbowany przepis z zeszytu mojej mamy na biszkopt z kremem wiśniowym. Bardzo fajny pomysł na proste i szybkie ciacho. Można użyć świeżych wiśni lub ze słoika, owoce polać polewą czekoladową, polecam!
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 25 dag masła lub margaryny (ja użyłam kostki masła + 1/3)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 słoik kompotu z wiśni (0,5 litrowy)
- 1 żółtko
Polewa czekoladowa:
- troszkę wody
- 2 łyżki cukru kryształu
- plaster margaryny lub masła - rozpuścić
- czekolada
Dodatkowo:
- puszka ananasów
- kieliszek spirytusu
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. , ostudzić.
Krem: kostkę masła lub margaryny zmiksować z cukrem pudrem i żółtkiem na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać sok z wiśni - trzeba uważać, żeby nie dać za dużo soku. Sok nie może oddzielać się od margaryny.
Można przygotować polewę czekoladową i polać na końcu nią owoce. Polewa: wszystkie składniki rozpuścić ze sobą, ostudzić. Wiśnie osączyć z kompotu.
Biszkopt można przekroić na pół, ale nie trzeba, przełożyć kremem wiśniowym. Wcześniej naponczować biszkopt - przygotować wodę do nawilżenia biszkoptu, tj. pół szklanki ciepłej wody + łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny. Do tego dodać 1 łyżeczkę cukru, spirytus i dokładnie wymieszać.
Na wierzchu poukładać wiśnie, ja ułożyłam także pokrojone w kostkę ananasy. Na koniec polać polewą czekoladową (lub nie) - jak kto woli :-).
Smacznego!