Ciasto wyszło bardzo pyszne, chociaż zdaniem domowników, mogłoby być odrobinę bardziej słodkie. Spód pachnący orzechami, dość sypki i piaskowy. Do tego pyszne owoce i płatki migdałowe.
miał być grill, w plenerze, nad wodą. jednak pogoda postanowiła inaczej - więc cóż zrobić..? uruchomiłam grilla w piekarniku. jasne, to nie ten sam efekt. ale - skoro mięso jest, świeże, chętni na nie też..?
zrobiłam, a co tam :) w towarzystwie sałatki i kuskusu mięso smakowało rewelacyjnie!
Jest to ciasto, które jest u mnie w rodzinie od kąd pamiętam, jest to jedyny przepis jaki znam na pamięć i mogłabym je przygotować z zamkniętymi oczami. Większość znanych przepisów na słodkości zwykle, nudzi się po jakimś czasie, ale zapewniam was, że nie to ciasto. Jest puszyste, wilgotne, mocno czekoladowe, lekko kwaśne i owocowe (dzięki wmiksowaniu powideł do ciasta). Żaden smak tu nie dominuje, jest perfekcyjnie zbalansowane.
Brzmi egzotycznie ale nie jest to aż tak bardzo obce danie.To chili i kardamon nadają tej potrawie tego charakteru. Mięso w wyniku marynowania jest kruche i aromatyczne a ryż... przepyszny. Jest to mój ulubiony sposób przyrządzania ryżu i tak mi smakuje, że mogłabym jeść go samego.
Ciasteczka są kruche i aromatyczne, a dodatek kaszy manny i zmielonych migdałów sprawia, że są wyjątkowo delikatne. Te kruche rogaliki zniknęły u nas w domu bardzo szybko, w zaledwie kilka godzin, tak że następnego dnia upiekłam je ponownie… Polecam!
Jestem z efektów zadowolona, tym bardziej, że była to inwencja twórcza własna. Gdzieś już kiedyś tego typu ciasto widziałam, ale nie mam pojęcia, gdzie. Czy w gazecie, na jakimś blogu, a może w cukierni? Zrobiłam po swojemu, i jest. I nawet ładnie wygląda, prawda?
Czasami obiad mięsny nie jest zbyt atrakcyjny, zwłaszcza latem kiedy jest tak wiele możliwości. Od dawna miałam ochotę na knedle, a że w sklepach i na targu zatrzęsienie owoców nie mogłam się oprzeć. Kupiłam brzoskwinie i zrobiłam knedle serowe.
Po śliwkobraniu nasze zapasy powiększyły się o kolejne słoiki: z dwoma rodzajami dżemu (z cukrem i z fruktozą) oraz ze śliwkowym chutneyem wykonanym na bazie przepisu na chutney jabłkowy. Drylowanie śliwek zajęło całe niedzielne popołudnie i wieczór - miałam już dość ich - jednak teraz gdy widzę poustawiane słoiczki rozpiera mnie duma. WARTO!!!
Uwielbiam te ciepłe, letnie wieczory spędzane na rozmowach-o-wszystkim-i-niczym i popijaniu truskawkowych koktajli. Zwykłych, albo z „wkładką”. Takich jak ten.
Pyszne ciacho ananasowo - kokosowe to rarytas dla smakoszy kokosu i anansów. Połączenie lekkiego kremu z dodatkiem ananasa i kokosowego placka to idealne połączenie. Ciasta tego typu są bardzo reprezentacyjne i można je zajadać na codzień jak i na uroczystych przyjęciach.
Lato w pełni więc jak najbardziej należy korzystać z jego uroków, w tym smakowitych, świeżych owoców. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to bardzo szybko i łatwo możemy przygotować takie właśnie ciasto. Jagody i borówki opadły na spód, ale to nie problem, ciasto jest pyszne. Efekt ten możemy wykorzystać przewracając ciasto do góry nogami i podając tak zwane ciasto odwrócone.