Pizza z mozzarellą

Pizza z mozzarellą
Pizze robię dość często zazwyczaj w wersji tradycyjnej z żółtym serem. Ostatnio jednak postanowiłam zastąpić go plasterkami mozzarelli. Efekt okazał się bardzo smaczny, a dodatek świeżej bazylii idealnie podkreślił aromat składników. Z pewnością wrócę jeszcze do takiej kompozycji. Polecam!
Zdjęcie - Pizza z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (pizza o śr.35cm):
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 0,5 szklanka wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Sos:
  • puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • bazylia, oregano do smaku
Dodatki:
  • 100g wędliny pokrojonej w plasterki
  • 100g mozzarelli
  • 4-5 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • słoiczek oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
Mąkę przesiać dodać cukier, sól, wodę i olej, wkruszyć drożdże. Ciasto zagniatać przez ok. 10min, im dłużej, tym lepiej. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blaszce wysypanej mąką, można na chwilkę zostawić, by podrosło. Pomidory zblenderować z czosnkiem i cukrem, przyprawić do smaku. Ciasto posmarować tak przygotowanym sosem. Pieczarki i paprykę umyć, pokroić. Mozzarellę odsączyć, pokroić w plasterki. Dodatki wyłożyć na ciasto. Piec w w temp. 220ºC. przez ok. 15min.
Zdjęcie - Pizza z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów