Pizza z mozzarellą
Pizze robię dość często zazwyczaj w wersji tradycyjnej z żółtym serem. Ostatnio jednak postanowiłam zastąpić go plasterkami mozzarelli. Efekt okazał się bardzo smaczny, a dodatek świeżej bazylii idealnie podkreślił aromat składników. Z pewnością wrócę jeszcze do takiej kompozycji. Polecam!
Składniki (pizza o śr.35cm):
Ciasto:
Składniki (pizza o śr.35cm):
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 25g drożdży
- 0,5 szklanka wody
- 1,5 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki cukru
- bazylia, oregano do smaku
- 100g wędliny pokrojonej w plasterki
- 100g mozzarelli
- 4-5 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- słoiczek oliwek
- kilka listków świeżej bazylii