Naleśniki z serkiem i poziomkami
„Naleśniki to równie popularne danie jak spaghetii i także jest wiele wariacji na temat ich przygotowania . Ich pochodzenie nie jest dokładnie znane, ale wiadomo, że je się je zarówno w Chinach , Europie czy Meksyku. Można je przygotowywać z mąki pszennej lub kukurydzianej. Na słodko lub pikantnie. Ja wolę w zasadzie te pikantne, ale w sezonie letnim kiedy jest mnóstwo świeżych owoców to robię je z nimi. Dziś wersja z poziomkami”.
Naleśniki z serkiem i poziomkami
Składniki na 8 szt.
Ciasto: 2 jajka 250g mąki 1 płaska łyżka cukru 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka ¼ szklanki oleju
Nadzienie: 500g białego serka śmietankowego 100g poziomek
Mus poziomkowy: 100g poziomek 2 łyżeczki cukru pudru
Cukier puder do posypania
Ubij jajka z cukrem. Wsyp mąkę wlej wodę gazowaną, mleko i olej. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstaw na 15 minut.
Opłucz na sicie pod bieżącą wodą poziomki. Zmiksuj 100g poziomek z 2 łyżeczkami cukru pudru.
Rozgrzej patelnię. Z przygotowanego ciasta usmaż osiem naleśników. Na każdym kładź porcję serka śmietankowego. Posyp pozostałymi poziomkami. Zwiń i polej musem poziomkowym. Posyp obficie cukrem pudrem, który szybko znika. Smacznego