Sernik kawowy mrożony
Sernik, który smakuje niczym lody czekoladowo - kawowe na ciasteczkowym spodzie. Bardzo smaczny, chociaż dla mnie odrobina zbyt słodki. Przepis znalazłam w broszurce "Mazurki, serniki, baby" wyd. Prószyński i s-ka i lekko zmodyfikowałam. Dodałam większą ilość ciasteczek ilości podanej w przepisie. Warto zacząć od 2 szklanek, w miarę potrzeby dosypując tyle, aby masa była dość gęsta ale nie za sucha. Dodałam również więcej śmietany - w oryginalnym przepisie była to tylko 1 szklanka już ubitej śmietany. Polecam!
Sernik kawowy mrożony
Składniki:
- 25 dag sera smietankowego dwukrotnie zmielonego lub serka homogenizowanego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 300 - 330 ml śmietany 30 %, ubitej na sztywno
- tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
- 2 łyżki mleka
- ponad 2 szklanki pokruszonych herbatników
- 1 kostka (25 dag) margaryny
- 1/4 szklanki cukru
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Margarynę rozpuścić z cukrem i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Masą wyłżyć dno i ew. boki tortownicy. Ser utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać mleko skondensowane, kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody oraz czekoladę rozpuszczoną w kapieli wodnej z gorącym mlekiem (krowim lub kozim) - przestudzoną. Masę serową dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z bitą śmietaną.. Przełożyć do tortownicy na przygotowany spód. Przykryć folią lub np. dużym talerzem i włożyć do zamrażalnika na 12 godzin.
Smacznego!