CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI

Wczorajszy wypad na działkę zaowocował w owoce - takie swoje, nie pryskane i w dodatku za darmo. Tak - mamy działkę i co prawda nasze prace ograniczają się jedynie do skoszenia trawy i rozpalanie raz na jakiś czas grilla, jednak poprzedni właściciele nie próżnowali i dzięki temu mamy całkiem sporo różnorakich dóbr - wystarczy zebrać i przytargać je do domu. Przywiozłam trochę jabłek, które już wylądowały w słoiczkach w postaci dżemiku i chutneya - jabłka w tym roku obrodziły.
Jednak najbardziej jestem pod wrażeniem jednej ze śliw - nie wiedziałam, że drzewo może być tak oblepione - jeszcze nie do końca dojrzały, ale nie mogłam się powstrzymać i zerwałam te bardziej dojrzałe. Mieliśmy świeżutkie owoce na wczorajsze popołudnie, reszta wylądowała w cieście.
Ciasto przygotowane według zasad Montignaca, więc dozwolone również cukrzykom.
Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto czekoladowe ze śliwkami - foto - Laura

SKŁADNIKI:
na dużą tortownicę
  • 40 dkg mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1/2 litra mleka
  • 2 białka
  • 1/2 kg wydrylowanych śliwek(ja dałam trochę więcej)
  • 25 dkg białego sera
  • 6 łyżek fruktozy
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Śliwki z mojej działki - foto - Laura Śliwki opłukać, wydrylować i zasypać 2 łyżkami fruktozy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ubić na pianę, dodać pozostałą fruktozę. Do piany dodawać na przemian mąkę z mlekiem i nadal ucierać. Na koniec dodać śliwki i rozkruszony biały ser i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy