Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę

Zawsze podobały mi się charakterystycznie lśniące potrawy rodem z chińskiej kuchni. Jest coś pięknego w czerwono-złotej skórce kaczki po pekińsku, nie sądzicie?

Metodą chałupniczą, a do tego znacznie szybszą od tradycyjnego marynowania, przygotowałam udka kurczęcia w słodko-pikantnej, obklejającej palce otoczce dodatkiem.

Mięso duszone w ten sposób jest naprawdę miękkie i soczyste. Następnym spróbuję przygotować w ten sposób żeberka. Już nie mogę się doczekać!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę

Agata, 19 lipca 2011

Zdjęcie - Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • kurczak - 750 g (np. udka)
  • coca- cola - 1 puszka
  • czosnek - 3 ząbki
  • sos sojowy - 1/4 szklanki
  • ziele angielskie - 5 ziarenek
  • liść laurowy - 2 szt
  • przyprawa 5 smaków - 1/2 łyżeczki
  • imbir - 1/4 łyżeczki, mielony
  • chili - do smaku, ale danie musi być pikantne!
  • olej - 2 łyżki
Sposób przygotowania

Kawałki mięsa natnij, aby marynata głęboko w nie wniknęła. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim na złoto kurczaka. Odłóż na talerz. Na patelnię włóż wszystkie składniki sosu, dodaj z powrotem mięso. Duś na średnim ogniu, obracając porcję przez około 2 godziny, do momentu gdy sos się zredukuje i stanie klejący (pamiętaj, że gdy ostygnie stanie się jeszcze bardziej gęsty!) Pod koniec trzeba uważać, aby sos się nie przypalił.

Przepisy z tych kategorii

Wątróbka w jagodowym sosie
4

Wątróbka w jagodowym sosie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kurczak z  rozmarynem
3

Kurczak z rozmarynem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM
8

KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU…

duszek duszek
Potrawy regionalne

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ W MLECZKU KOKOSOWYM
6

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ…

duszek duszek
Potrawy regionalne

kurczak z ananasem
4

kurczak z ananasem

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURTOWYM Z MANGO
9

KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURT…

duszek duszek
Potrawy regionalne