Wielką zaletą pikli jest to, ze do ich przygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki przerośnięte, a nawet pożółkłe.
Prezentowane dziś danie jest dla tych którzy narzekają na mdły smak oberżyny - pikantne dodatki sprawią, że poznacie bakłażana w zupełnie nowej odsłonie. Bakłażan jest nazywany gruszką miłosną, przez wielu uważany za afrodyzjak, więc może jednak się skusicie?
Rösti to kartoflana specjalność niemiecko-szwajcarskiej kuchni. Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci. Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty ziemniak,bez dodatku jajek i mąki, wiąże go jedynie skrobia pochodząca z ziemniaka.
Kolejne wegetariańskie kotlety, tym razem z białą fasolą. Są bardzo delikatne. Dodatek bazylii i pestek słonecznika możemy zmieniać według upodobań, ale myślę, że tak smakują idealnie. Ja zjadłam je z dobrym, twardym żółtym serem - jednak tutaj również każdy konsumuje jak lubi :)
Lasagne nie jest moim ulubionym daniem, mimo iż kuchnię włoską kocham całym sercem, dziś jednak już nie jestem taka pewna czy ta właśnie wersja lasagne nie zagości na stałe w moim rodzinnym menu.
Dziś mam dla Ciebie pomysł na pyszny i bardzo zdrowy obiad.Makaron z jarmużowym pesto i ciecierzycą. Przygotowanie tego posiłku jest niezwykle proste i szybkie, pamiętaj jednak aby odpowiednio wcześniej przygotować sobie do niego składniki (czytaj: ugotować ciecierzycę!).
Dzisiaj powstały pod wpŁywem chwili expresowe kotlety z dodatkiem gotowanej ciecierzycy z cukiniowymi tzazikami. Do kotletow nie ma potrzeby namaczania bułki i dodatku bulki tartej,bowiem zastepuje je ciecierzyca.
Expresowe, bardzo proste, wrecz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii. Jeli masz ugotowana ciecierzyce pod reka zrobisz je w niecale 10 minut.
Uwielbiam kukurydzę!
Zarówno taką w kolbacH, jak i puszkach.
W sezonie, kiedy pełno jest jej na targach, a ceny nie zwalają z nóg zajadam się nią z ogromną przyjemnością.
Słodka, soczysta … ajj!
Szkoda tylko, że tak długo się gotuje ;)
Jedną z ulubionych wersji jest ta na ostro – wiadomo ostra na słodko.
Przepis znany i wykorzystywany od lat w mojej rodzinie – zagościł na stałe w menu!
A jak ją zrobić – zobaczcie!
Pasztet jest dosyć ostry, dodałam do niego boczek, ale w oryginalnej wersji go nie ma, więc można go pominąć. Z tych proporcji wychodzi spora porcja Muszę przyznać , że najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony w plastrach na złoto na maśle. I w tej formie był znakomitym składnikiem obiadu.
Przepis do mieszkania przyniosła moja współlokatorka, w odrobinę innym wydaniu. Poczęstowana pewnego wieczoru, jednym z kotlecików, zakochałam się w nich od razu. Oprócz smaku, ich niewątpliwą zaletą jest to, że do ich przyrządzenia potrzebna jest tylko marchewka, cebula, odrobina mąki i przyprawy.
Przedstawiam super pomysł na bakłażana. Pyszna, tajska sałatka o bardzo świeżym smaku. Dawno temu jadłam taką w tajskiej restauracji i znalazłam przepis na podobną, ale długo nie mogłam się zebrać, żeby spróbować aż do dziś. Dosyć długo zachowuje swój wygląd, dlatego jak najbardziej nadaję się na przyjęcie.