Rösti - super chrupiące placki

Rösti  - super chrupiące placki

Zdjęcie - RÖSTI - super chrupiace placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rösti to kartoflana specjalnosc niemiecko-szwajcarskiej kuchni.Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci.Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca z ziemniaka.W swojej prostocie zaskakuje wspanialym smakiem i niebywala chrupkoscia.A...sa tutaj dwie szkoly.Szwajcarska sklania sie ku plackom tartym z ziemniakow ugotowanych w mundurkach,niemiecka natomiast preferuje placki z tartych,ale surowych ziemniakow.Klasyczne rösti jest dosc duzym,grubym i jednym plackiem.Czesto towarzyszy daniom miesnym z sosami.
Mojego placka upieklam wg wskazowek Tima Mälzera (Zobacz filmik).Zrobilam je jednak w wiekszej ilosci ,a zatem sa mniejsze oraz podalam z jogurtem i cukrem tak jak lubimy najbardziej. Niemcy najczesciej jedza i rösti i placki ziemniaczane z musem jablkowym.

Skladniki:

Zdjęcie - RÖSTI - super chrupiace placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ziemniaki (najlepiej maczysta odmiana) w dowolnej ilosci
sol,pieprz z mlynka
galka muszkatalowa
olej do smazenia,a najlepiej smalec

Wykonanie:
  • ziemniaki obrac,zetrzec na grubych oczkach tarki.Przyprawic sola,pieprzem i galka muszkatalowa.Odstawic na 3-4 minuty by puscily sok
  • mase kartoflana mocno odcisnac z wody w dloniach i uformowany placek ulozyc na patelni z mocno rozgrzanym tluszczem.Brzegi placka uformowac lopatka i lekko docisnac.Piec na srednim ogniu 10-12 minut.do zrumienienia.Poniewaz placek jest gruby piecze sie dluzej i wazne jest ,by do pieczenia nie zalowac tluszczu.Podawac z ulubionymi dodatkami
Zdjęcie - RÖSTI - super chrupiace placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ZYCZE SMACZNEGO !

Kategorie przepisów