Placki warzywne z ziołami
Dziś delikatne placuszki warzywne z dodatkiem świeżych ziół i czosnku są lekkie i pyszne. Doskonałe na szybki obiad polecam
na ok 16 sztuk
- 300 g obranych ziemniaków
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 średnia marchewka
- 3 spore garście rucoli
- 2 małe jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- garstka świeżych ziół (tymianek, bazylia, oregano, kolendra)
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach wraz z oczyszczoną marchwią, z cukinii odciąć końcówki i również zetrzeć na tej samej tarce - całość posolić. Warzywa odcisnąć z wody dodać mleko, rozgnieciony czosnek i posiekaną całą zieleninę doprawić jeszcze odrobiną pieprzu aby zaostrzyć smak.
Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy i wykładać po łyżce warzyw na patelnię, smażyć do lekkiego zrumienienia się i przekładać delikatnie na drugą stronę aby również lekko się przypiekły.
Można podawać z odrobiną jogurtu naturalnego wymieszanego ze startą skórką z limonki.