Kotleciki marchewkowe z cebulą i sezamem
Przepis do mieszkania przyniosła moja współlokatorka, w odrobinę innym wydaniu. Poczęstowana pewnego wieczoru, jednym z kotlecików, zakochałam się w nich od razu. Oprócz smaku, ich niewątpliwą zaletą jest to, że do ich przyrządzenia potrzebna jest tylko marchewka, cebula, odrobina mąki i przyprawy.
Składniki (ok.10 szt.) 3 marchewki, 2 średnie cebule, 3 łyżki mąki pszennej, bułka tarta (ja użyłam z dodatkiem lnu), 3 łyżki sezamu, oliwa z oliwek, sól, pierz, pieprz cayenne, cynamon, imbir,
+ gęsta śmietana
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażeniu jej na złoty kolor na odrobinie oliwy. Marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Solimy i pozostawiamy na chwilę by puściła sok. Sok, który puściła marchew odlewamy, dodajemy cebulę, sezam, mąkę i przyprawiamy do smaku.
Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwię do zarumienienia. Podajemy ze śmietaną.