Pasztet z cukinii - pyszny
Szukalam przepisu na pasztet z cukinii i nie znalazlam takiego,ktory by mnie przekonal w 100%,a przeczytalam ich kilkanascie.Pierwsza probe zrobienia cukiniowego pasztetu podjelam rok temu i efekt byl nijaki.Pasztet bardzo przecietny,w kazdym razie nie wart powtorzenia.
Dalam spokoj poszukiwaniom,a przywolalam swoje smaki,ktore najlepiej komponuja mi sie z cukinia.
I prosze bardzo,oto przepis na fenomenalny pasztecik z cukinii.Juz zapach wydobywajacy sie z piekarnika zapowiadal wynik eksperymentu.Pasztet jest tak smaczny,ze mozna go jesc i jesc....Swietny na zimno do kanapek,jak rowniez pokrojony w grube plastry i przysmazony na patelni.Bardzo polecam!
Skladniki na 1 foremke:
3 cukinie +1 dodatkowo
2 cebule
3 spore zabki czosnku
2 lyzki masla ghee
2 jajka
5-8 lyzek bulki tartej
5 lyzek rozpuszczalnych platkow owsianych
5 galazek oregano lub pietruszki
6-8 suszonych pomidorkow ze sloika
1/2 lyzeczki galki muszkatalowej
1/2 lyzeczki wedzonej hiszpanskiej papryki
sol,pieprz
Wykonanie:
- cukinie umyc i zetrzec na grubych oczkach tarki lub mniejszych jesli wolisz.Zasypac plaska lyzka soli,wymieszac i ulozyc na sicie do odsaczenia
- cebule obrac,posiekac w drobna kostke i na 2 lyzkach masla ghee delikatnie zezlocic na patelni.Pod koniec duszenia cebulki dorzucic drobno posiekany czosnek.Cebulke dusic powoli i dlugo,az nabierze cudownego slodkiego aromatu
- suszone pomidorki wyjac z oliwy i pokroic w drobna kostke
- ziola oberwac z galazek i posiekac
- cukinie odcisnac na sitku reka,by pozbyc sie nadmiaru soku i wymieszac z bulka tarta,platkami owsianymi,2-ma zoltkami,ziolami,pomidorkami i przyprawami.Najlepiej zrobic to reka.Odstawic na 15 minut.Po tym czasie okaze sie,czy nie dodac dodatkowej porcji bulki tarte (dodalam jeszcze 3 lyzki).poniewaz masa powinna byc zwiezla
- bialka ubic na sztywna piane
- mase wymieszac z ubitymi bialkami
- czwarta cukinie przy pomocy nozyka do obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc foremke,uprzednio delikatnie natluszczon.Czesc plastrow ulozylam na gorze
- przygotowana mase cukiniowa przelozyc do foremki.Wyrownac powierzchnie pasztetu lyzka.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia.Pieklam pasztet 1 godzine i 15 minut.Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodza od foremki
- studzic na kratce.Kroic po schlodzeniu w lodowce,najlepiej przez noc
ZYCZE SMACZNEGO!