Pasztet z cukinii - pyszny

Pasztet z cukinii - pyszny


Zdjęcie - Pasztet z cukinii - pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szukalam przepisu na pasztet z cukinii i nie znalazlam takiego,ktory by mnie przekonal w 100%,a przeczytalam ich kilkanascie.Pierwsza probe zrobienia cukiniowego pasztetu podjelam rok temu i efekt byl nijaki.Pasztet bardzo przecietny,w kazdym razie nie wart powtorzenia.
Dalam spokoj poszukiwaniom,a przywolalam swoje smaki,ktore najlepiej komponuja mi sie z cukinia.
I prosze bardzo,oto przepis na fenomenalny pasztecik z cukinii.Juz zapach wydobywajacy sie z piekarnika zapowiadal wynik eksperymentu.Pasztet jest tak smaczny,ze mozna go jesc i jesc....Swietny na zimno do kanapek,jak rowniez pokrojony w grube plastry i przysmazony na patelni.Bardzo polecam!

Skladniki na 1 foremke:

Zdjęcie - Pasztet z cukinii - pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

                                                                                                       

 

Zdjęcie - Pasztet z cukinii - pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

3 cukinie +1 dodatkowo

2 cebule 

3 spore zabki czosnku

2 lyzki masla ghee

2 jajka

5-8 lyzek bulki tartej

5 lyzek rozpuszczalnych platkow owsianych

5 galazek oregano lub pietruszki

6-8 suszonych pomidorkow ze sloika

1/2 lyzeczki galki muszkatalowej

1/2 lyzeczki wedzonej hiszpanskiej papryki

sol,pieprz

Wykonanie:

  • cukinie umyc i zetrzec na grubych oczkach tarki lub mniejszych jesli wolisz.Zasypac plaska lyzka soli,wymieszac i ulozyc na sicie do odsaczenia
  • cebule obrac,posiekac w drobna kostke i na 2 lyzkach masla ghee delikatnie zezlocic na patelni.Pod koniec duszenia cebulki dorzucic drobno posiekany czosnek.Cebulke dusic powoli i dlugo,az nabierze cudownego slodkiego aromatu
  • suszone pomidorki wyjac z oliwy i pokroic w drobna kostke
  • ziola oberwac z galazek i posiekac
  • cukinie odcisnac na sitku reka,by pozbyc sie nadmiaru soku i wymieszac z bulka tarta,platkami owsianymi,2-ma zoltkami,ziolami,pomidorkami i przyprawami.Najlepiej zrobic to reka.Odstawic na 15 minut.Po tym czasie okaze sie,czy nie dodac dodatkowej porcji bulki tarte (dodalam jeszcze 3 lyzki).poniewaz masa powinna byc zwiezla
  • bialka ubic na sztywna piane
  • mase wymieszac z ubitymi bialkami
  • czwarta cukinie przy pomocy nozyka do obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc foremke,uprzednio delikatnie natluszczon.Czesc plastrow ulozylam na gorze
  • przygotowana mase cukiniowa przelozyc do foremki.Wyrownac powierzchnie pasztetu lyzka.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia.Pieklam pasztet 1 godzine i 15 minut.Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodza od foremki
  • studzic na kratce.Kroic po schlodzeniu w lodowce,najlepiej przez noc

ZYCZE SMACZNEGO!

Zdjęcie - Pasztet z cukinii - pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów