Pieczarki w occie
Jeśli zdarza się Wam, tak jak mnie kupić, za dużą ilość pieczarek i nie chcecie aby się zmarnowały polecam świetny przepis na przystawkę. Usmażone pieczarki marynuje się w zalewie octowej dzięki czemu nabierają ostrego, wyrazistego smaku. Idealnie smakują po nocy spędzonej w lodówce więc jeśli chcecie nimi poczęstować gości trzeba je przygotować dzień wcześniej.
Źródło: stary zeszyt
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 jajko
- sól,pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Składniki na zalewę:
- 2 szklanki wody
- 3 czubate łyżki cukru
- 8 łyżek ketchupu
- 5-6 łyżek octu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
Nóżki pieczarek odciąć. Kapelusze panierować w bułce i rozmieszanym jajku, smażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do głębokiego naczynia. Cebulę pokroić w talarki i ułożyć na usmażonych pieczarkach. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Gorącym płynem zalać grzyby, wszystkie powinny być zakryte. Kiedy przestygną wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)