Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw tak przygotowany jak do bolognese,rurki makaronowe z jarmużowo-serowo-orzechowym nadzieniem,beszamel z oregano to istne bogactwo smaków.
Cudowna - lekko słodka, delikatna kalarepka plus konkretna kiełbaska lub boczek tworzą zgrany zespół. Taka sałatka doskonale wchodzi ze zrumienioną pajdą chleba, ale można ją też podać jako dodatek do makaronu. Ja się odchudzam, więc zajadam się nią bez towarzystwa.
Puree ziemniaczane to najczęstszy dodatek do drugiego dania. Wcale nie musi byc nudne. Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku, a od razu nabierze charakteru i ciekawego smaku ,równocześnie podwyższając jego wartości odżywcze i zdrowotne.
Dziś zachęcam was do spróbowania moich pieczonych placków z dodatkiem ryżu, są pożywne i mało kaloryczne bo pieczone w piekarniku a nie na tłuszczu... oczywiście możecie usmażyć je na oleju, ale uważam że takie są o wiele lepsze w dodatku nie musimy stać nad patelnią i ich pilnować. Z wierzchu są chrupiące a w środku wilgotne - takie właśnie lubię najbardziej.
Sałatka z białej fasoli lekka i sycąca z dresingiem cytrynowym i świeżymi ziołami jest naprawdę aromatyczna i pyszna. To doskonała propozycja również dla wegetarian - osób niejedzących mięsa.
Buraki obieramy i kroimy w grubsze słupki. W woku rozpuszczamy olej kokosowy, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w plasterki, dodajemy pastę curry i zmiażdżoną trawę cytrynową, smażymy chwilę, dorzucamy pokrojone buraki...
Burgery mają fajną chrupiącą skórkę a wewnątrz są mięciutkie i wilgotne - to coś co zawsze lubiłam w kotlecikach, podaję je na ulubionej słodko kwaśnej sałacie bo nie było już czasu na pieczenie bułeczek. Polecam
Delikatnie orzechowa bulwa jest wspaniałym uzupełnieniem diety, wspomaga odporność. Topinambur daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni. Na surowo jest soczysty i chrupki, w smaku podobny do kalarepki, trochę do białej rzepy, zaś ugotowany smakiem przypomina karczocha. Zmienia swoje smaki w zależności od metody obróbki.