Warzywna lasagne z sosem z pieczonych pomidorów
Rzadko gotuję te same potrawy, nawet jeśli ma w swoim menu dania sztandarowe, to niejednokrotnie urozmaicam je dodatkami, przyprawami lub nadaję innej tekstury. Lasagne nie jest moim ulubionym daniem, mimo iż kuchnię włoską kocham całym sercem, dziś jednak już nie jestem taka pewna czy ta właśnie wersja lasagne nie zagości na stałe w moim rodzinnym menu. Użyłam warzyw aktualnie zasypujących polskie stragany, błyszczących papryk i bakłażanów, jędrnych cukinii, szeleszczących cebul i czosnku oraz króla póżno-letnich zbiorów - pomidorów, są teraz najsłodsze i wydobycie z nich głębokiego smaku nie wymaga wiele zachodu, jest jednak jeden sposób, który sprawi, że ich słodycz wprost eksploduje, a mianowicie upieczemy pomidory zanim przeobrazimy je w sos. Klasyczny sos beszamelowy wzbogacimy dwoma gatunkami sera, a całość zwieńczy doskonałej jakości oliwa.
Składniki: 3 porcje
Czas przygotowania: 1.5 h
1 bakłażan
1 cukinia
2 papryki
8 płatów makaronu lasagne
6 pomidorów
kilka gałązek tymianku
1 duży ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sos beszamelowy
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
150 g serka twarogowego z pomidorami
150 g parmezanu
sól, pieprz
1 jajo
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
2. Pomidory kroimy w ćwiartki, układamy na blaszce, posypujemy solą, pieprzem, gałązkami tymianku, wstawiamy do piekarnika na ok 1 h
3. Papryki kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, układamy na blaszce skórą do góry i również wstawiamy do piekarnika
4. Bakłażana kroimy w plastry równej grubości, solimy i pozostawiamy w misce przykrytej folią, powinny zmięknąć i puścić sok
5. Cukinie kroimy w plastry tej samej grubości co bakłażany
6. Odcedzamy sok z bakłażanów
7. Na patelni podgrzewamy oliwę, smażymy plastry cukinii i bakłażana, powinny zmięknąć i lekko się zrumienić, oprószamy solą
8. Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku ok 2 min, odcedzamy
9. Sos beszamelowy - w rondlu podgrzewamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy zasmażkę, dolewamy mleko, mieszamy aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia, dodajemy starty na tarce parmezan, oraz serek twarogowy, mieszamy do połączenia się składników, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia, do już chłodnego sosu dodajemy całe jajo, mieszamy
10. Sos pomidorowy - na patelni blanszujemy posiekana w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, nie rumienimy dodajemy upieczone i pokrojone w kawałki pomidory, podsmażamy chwilę, jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem
11. Upieczona paprykę wkładamy do woreczka, zamykamy szczelnie i pozostawiamy chwilę żeby skóra łatwiej odeszła, obieramy paprykę ze skóry i kroimy wzdłuż na pół
12. Piekarnik pozostawiamy ustawiony na 160 stopniach
13. 3 foremki o wymiarach ok 16/8 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy plastry bakłażana, następnie ok 1 łyżkę sosu beszamelowego, płaty makaronu, paprykę, cukinię, kolejną porcję sosu, płaty makaronu, warzywa, sos, ostatnią warstwą powinien być makaron , foremki owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut
14. Gotowe lasagne obracamy do góry dnem na talerzu, zdejmujemy papier, na wierzchu wykładamy porcję sosu z pieczonych pomidorów, polewamy oliwą z oliwek, dekorujemy suszonymi ziołami
Kwintesencja późno-letnich plonów!