Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, a zarazem lekkie i dietetyczne kotleciki z kaszy jaglanej z brokułami.
Świetnie doprawione, usmażone na masełku są fantastycznym pomysłem na obiad!
Kapustę zetrzeć na grubej tarce (można posiekać ją w malakserze albo użyć blendera), posolić ją i porządnie wymieszać. Odstawić tak by kapusta puściła sok (najlepiej dobrze ją rękoma wygnieść). Przyprawy podprażyć przez chwilę na niewielkiej ilości oleju...
Bób i obrane ziemniaki gotujemy al dente, bób obieramy, ziemniaki kroimy w plastry. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i podduszamy z dodatkiem łyżeczki soli, tak długo, aż zrobi się szklista. Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy 2/3 startego żółtego sera, podgrzewamy, aż się roztopi, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem
Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formy do tarty. Nakłuwamy widelcem. Do foremek nakładamy puree z bobu, wyrównujemy powierzchnię łyżką...
Nie wszyscy może wiedzą, że skromna cukinia ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Szczególnie, gdy zjadana jest na surowo jak dzisiejsze spaghetti cukiniowe. Nie tylko doda nam zdrowia, ale będzie prawdziwa ozdoba każdego dania, bo wyglada cudnie,prawda? Na surowke najlepsze sa swieze i male owoce.
Smaczne kotlety z jajek, ziemniaków i młodej kapusty. Są niestety trochę czasochłonne, ale mimo to i tak uważam, że to fajna odskocznia od tradycyjnych mięsnych kotletów. Dzięki dodatkowi suszonych pomidorów, ziół i czosnku, kotleciki nie są nijakie w smaku, na co mogłyby wskazywać główne składniki ;)
Kwaskowate wiśnie wspaniale komponują się z nieco słodkawymi buraczkami, a całość nie tylko świetnie wygląda, ale i super smakuje. Można podawać je na ciepło lub na zimno – mnie osobiście bardziej smakowały na ciepło. Poza sezonem można oczywiście użyć mrożonych wiśni :)
Fajny pomysł na cukinię jako warzywny dodatek do potraw kuchni azjatyckiej – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Dość neutralna w smaku cukinia nabiera ciekawego aromatu sezamu, czosnku i imbiru. Bardzo smaczne połączenie, warto wypróbować :)