Pikle w musztardzie ( ogórki w musztardzie )
Nie samymi kiszonymi i konserwowymi ogórkami człowiek żyje ! U mnie w domu wszelkie inne formy przetworów ogórkowych są spożywane z wielką chęcią.
Pikle to wyrób o wielu zastosowaniach. Dobre do kanapki, dobre jako samodzielna przekąska, np na imprezkę.
Wielką zaletą pikli jest to, ze do ich przygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki przerośnięte, a nawet pożółkłe. Choć ja osobiście robiłam na razie z zielonych, młodych, nie za dużych ogórków.
Przepis ten dostałam od Agnieszki z Talerza Pokus.
Składniki:
* 4 kg ogórków
* 5 szklanek wody
* 1 szklanka octu 10%
* 1 szklanka cukru
* 4 łyżki miodu ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy, spadziowy )
* 4 łyżki musztardy ( sarepska lub rosyjska )
* 2 łyżki soli
* gorczyca
Wykonanie:
Ogórki umyć i obrać ze skóry. Jeśli wykorzystujecie ogórki duże, przerośnie należy pokroić je w słupki i wyciąć gniazda nasienne. Jeśli zaś pikle robicie z ogórków młodych, nie wyrośniętych wystarczy ogórki tylko pokroić, bez konieczności wykrawania środków.
Do słoików wsypywać około 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i układać pionowo i dość ciasno ogórki.
Z wody, octu, cukru, miodu i soli ugotować zalewę. Do zalewy dodać musztardę - dokładnie zamieszać.
Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami.
Pasteryzować 10 minut.
Smacznego !