Makaron z jarmużowym pesto i ciecierzycą
Dziś mam dla Ciebie pomysł na pyszny i bardzo zdrowy obiad.Makaron z jarmużowym pesto i ciecierzycą. Przygotowanie tego posiłku jest niezwykle proste i szybkie, pamiętaj jednak aby odpowiednio wcześniej przygotować sobie do niego składniki (czytaj: ugotować ciecierzycę!).
Makaron z jarmużowym pesto i ciecierzycą/ przepis własny, składniki dla 4 osób/
- opakowanie makaronu o dowolnym kształcie np. spaghetti, penne, tagliatelle- ok. 100 g świeżego jarmużu- 2 płaskie łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego - ok. 1/2 szklanki oliwy- garść migdałów- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy- garść listków świeżej bazylii-szczypta soli, pieprzu
dodatkowo:- starty parmezan- listki świeżej bazylii
Makaron gotuję wg. przepisu na opakowaniu. W tym czasie do blendera wrzucam orzechy, oliwę, opłukany i pokrojone liście jarmużu, bazylię, czosnek i przyprawy. Wszystko miksuję na gładką papkę.
Ugotowany makaron odcedzam, wkładam z powrotem do garnka w którym się gotował i dodaję pesto oraz ciecierzycę.Dokładnie mieszam. Przekładam od razu na talerze, każdą porcję dekorując parmezanem i listkiem świeżej bazylii.
Wskazówki:Nie wiesz jak ugotować ciecierzycę?To proste!Przed odmierzeniem odpowiedniej ilości suchych ziaren, pamiętaj, że ugotowane podwoją swoją objętość.A więc np. ze szklanki suchej ciecierzycy, uzyskamy drugie tyle ugotowanej.Więc..odpowiednią ilość suchej ciecierzycy odmierz, zalej wodą na ok. 12 godzin (najlepiej na całą noc).Wody powinno być tyle, aby przykryła w zupełności ziarna. Po tym czasie wylej wodę w której się moczyła, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem - ilość wrzątku powinna przewyższać ok. 5 cm ciecierzycę.I gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut. Spróbuj i posól- jeśli potrzebujesz.
______________________________♥____________________________