Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszosc z nas uwielbia mizerie.Warto pokusic sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzic je na inny sposob.
Jedna z lepszych sałatek . E v e r ! Wszystko idealnie się komponuje, słodkie i słone. Zimne i ciepłe. Zróbcie k o n i e c z n i e póki na straganach i brzoskwinie i figi.
Jest odświeżająca, słodko-winna i przyjemnie chrupie. Można jej zjeść naprawdę dużo, nawet prosto z miski. Najlepsza jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce, lecz nie podana prosto z lodówki. Dobrze jest ją zrobić rano i wyjąć 20-30 minut przed obiadem.
Piękna! Wygląda jak talerz kolorowych, bajkowych klejnotów, a smaki zadziwiająco dobrze się komponują. Granat mój miał niestety kolor daleki do głębokiej, ciemnej czerwieni jaką prezentowały przekrojone owoce na targach w Izraelu. Jego ziarenka były r ó ż o w e, i tym bardziej spotęgowało to efekt bajkowych koralików na talerzu,
Łączy w sobie najlepsze o tej porze gruszki, winogrona (prosto z przydomowego pnącza), orzechy włoskie i dla kontrastu, wytrawny kozi ser, które wspaniale współgra ze słodyczą karmelizowanego sosu.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną sałatkę!
Połączenie świeżych, chrupiących sałat z przepysznym łososiem, smażonym tofu i przepysznym dressingiem jest świetnym pomysłem na lekką kolację.
Gwarantuję , że posmakuje nawet tym najbardziej wybrednym!
.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.
Lekka sałatka na kolację z dodatkiem pieczonej dyni i porozrywanej mozzarelli - bo dynię mogę jeść w każdej postaci... Tym razem z pysznym dresingiem na bazie oliwy truflowej która jest niezwykle aromatyczna i stała się składnikiem który dość często używam do różnych sałatek i nie tylko.
Sycąca sałatka z dodatkiem grilowanych gruszek oraz sosem balsamicznym na bazie wina - smaki tu łączą się doskonale jest lekko słodka a zarazem kwaskowa.
Trochę inny sposób podania brukselki. Na surowo. Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana.
Krewetki i chrupiące warzywa to dla mnie uczta. Wpis powstał chyba na przekór zasypywania świątecznymi gadżetami wszystkich witryn. Jak widzę te świąteczne przygotowania, to tęsknię za latem. I chociaż takim kolorowym talerzem mogę się tam przenieść.
Kiszona kapusta to sztandarowy składnik wigilijnych surówek, ponieważ doskonale komponuje się z rybami. W poniższej wersji, z dodatkiem owoców i orzechów, smakuje wspaniale. Słodycz owoców świetnie równoważy kwaskowatość kapusty.
Sałatka, którą przygotowałam w tym roku na sylwestra. Chciałam podać kabanosy w mniej standardowej formie, a jednocześnie zależało mi, by sałatka była w miarę lekka, bez żadnego makaronu czy dużej ilości majonezu.
Lekka, orzeźwiająca, sałatka /surówka/ warzywno - owocowa jako doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta. Pyszne połączenie chrupiącego kopru z pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Sałatkę przygotowuje się zaledwie w kilka minut, nie wymaga zbyt wielu składników i nakładu pracy, a zapewniam, że smakuje wyśmienicie.