Surówka z brukselki z czerwoną cebulą i Pecorino Romano
Trochę inny sposób podania brukselki. Na surowo. Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana.
Inspiracją był przepis z tej strony.
składniki
ok 300 g brukselki
1 czerwona cebula
1/2 szklanki drobno startego pecorino romano
dressing
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek
przygotowanie
Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry. Zanurzyć plasterki cebuli w małej misce z zimną wodą na 15 do 20 minut, w tym czasie przygotować resztę składników.
Zrobić dressing. W małej misce wymieszać sok z cytryny, miód, musztardę i szczyptę soli i pieprzu. Wlać mieszając oliwę z oliwek. Odstawić na ok.
Przygotować brukselki - zdjąć zewnętrzne liście i odciąć twardą końcówkę (głąb). Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić brukselki na jak najcieńsze plasterki. Wyłożyć do miski i palcami delikatnie porozdzielać liście.
Tak poszatkowaną i rozdzieloną brukselkę wymieszać delikatnie z cebulą (wcześniej odcedzoną i osuszoną) i dressingiem. Dodać pecorino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast! Smacznego!
Inspiracją był przepis z tej strony.
składniki
ok 300 g brukselki
1 czerwona cebula
1/2 szklanki drobno startego pecorino romano
dressing
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek
przygotowanie
Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry. Zanurzyć plasterki cebuli w małej misce z zimną wodą na 15 do 20 minut, w tym czasie przygotować resztę składników.
Zrobić dressing. W małej misce wymieszać sok z cytryny, miód, musztardę i szczyptę soli i pieprzu. Wlać mieszając oliwę z oliwek. Odstawić na ok.
Przygotować brukselki - zdjąć zewnętrzne liście i odciąć twardą końcówkę (głąb). Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić brukselki na jak najcieńsze plasterki. Wyłożyć do miski i palcami delikatnie porozdzielać liście.
Tak poszatkowaną i rozdzieloną brukselkę wymieszać delikatnie z cebulą (wcześniej odcedzoną i osuszoną) i dressingiem. Dodać pecorino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast! Smacznego!