Surówka z ogórka i cukinii - dietetyczna
Ogorek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszosc z nas uwielbia mizerie.Warto pokusic sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzic je na inny sposob. Ogórek ma niewiele kalorii,nie oszałamia wartosciami zdrowotnymi,jednak jego dzialanie odkwaszajace i oczyszajace organizm jest nie do przecenienia.Gdy dorzucimy do niego cukinie,dzialanie odkwaszajace i oczyszczajace sie zwielokratnia ,a i surowka dzieki dodatkowi cukinii staje sie odzywcza i zdrowa.Jesli smakowala Ci surowka ogorka z jablkiem,ta na pewno rowniez przypadnie Ci do smaku.Polecam!
Skladniki:
1 ogorek salatkowy
1 mala cukinia
1 cebula
szczypiorek ,koperek
3 lyzki oliwy
1 lyzka bialego octu winnego
1 lyzeczka miodu
sol,pieprz
Wykonanie:
- ogorka obrac ze skorki cienko poszatkowac.Z cukinii odkroic pietki i cienko poszatkowac razem ze skorka.Obrana cebule pokroic w piorka.Warzywa z cebula umiescic w salaterce,wymieszac z sola i odstawic ,by puscily sok i zmiekly
- oliwe,ocet winny i miod wymieszac na gladki krem
- sos dodac do ogorka z cukinia,wymieszac.Dodac pokrojony szczypiorek i koperek lub inne ulubione ziola
- przed podaniem schlodzic w lodowce
ZYCZE SMACZNEGO !