Sałatka z kabanosem i cebulkami perłowymi
Sałatka, którą przygotowałam w tym roku na sylwestra. Chciałam podać kabanosy w mniej standardowej formie, a jednocześnie zależało mi, by sałatka była w miarę lekka, bez żadnego makaronu czy dużej ilości majonezu. Bazę stanowi więc sałata lodowa, a jako „swojskie” towarzystwo dla kabanosów wybrałam marynowane cebulki i sos z dodatkiem musztardy ziarnistej. Sałatka wyszła bardzo smaczna.
SAŁATKA Z KABANOSAMI I CEBULKAMI PERŁOWYMI
½ dużej główki sałaty lodowej,
200g kabanosów,
½ czerwonej cebuli,
½ słoiczka marynowanych cebulek perłowych,
½ puszki czerwonej fasoli,
½ długiego ogórka,
1 czerwona papryka,
3 łyżki jogurtu greckiego,
1 łyżka majonezu,
1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej),
sól i pieprz
Sałatę umyć, osuszyć i drobno porwać lub poszatkować. Włożyć do miski. Paprykę pokroić w paseczki, ogórki w półplasterki, czerwoną cebulę w piórka, a kabanosy na kawałki. Wszystko dodać do sałaty. Dodać osączone cebulki perłowe i czerwoną fasolę. Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i wymieszać. Uwaga: jeśli sałatka ma być transportowana, najlepiej wlać sos w jedno miejsce sałatki, a wymieszać dopiero tuż przed podaniem.