Rukola z karmelizowaną gruszką, winogronami i kozim serkiem

Rukola z karmelizowaną gruszką, winogronami i kozim serkiem

Chociaż sałatki kojarzą mi się głównie z wiosną i latem, ta ma wyjątkowo jesienny charakter.

Zdjęcie - Rukola z karmelizowaną gruszką, winogronami i kozim serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łączy w sobie najlepsze o tej porze gruszki, winogrona (prosto z przydomowego pnącza), orzechy włoskie i dla kontrastu, wytrawny kozi ser, które wspaniale współgra ze słodyczą karmelizowanego sosu.

Zdjęcie - Rukola z karmelizowaną gruszką, winogronami i kozim serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego kilka kromek świeżej bagietki i o nic więcej nie proszę. (no, może za wyjątkiem kieliszka czerwonego wina…)

Zdjęcie - Rukola z karmelizowaną gruszką, winogronami i kozim serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2 porcje.

Zdjęcie - Rukola z karmelizowaną gruszką, winogronami i kozim serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rukola z karmelizowaną gruszką, winogronami i kozim serkiem

Agata, 29 września 2014

Zdjęcie - Rukola z karmelizowaną gruszką, winogronami i kozim serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło, ocet  i brązowy cukier włóż na patelnię, dodaj pokrojone na ćwiartki gruszki i orzechy włoskie. Przesmażaj, aż gruszka lekko zmięknie, pod koniec dodaj winogrona.

Sałatę przełóż do miski, na wierzchu rozłóż gruszki z orzechami i winogronami oraz kawałki sera, całość polej sosem, który pozostał na patelni (możesz dodatkowo skropić oliwą). Przystrój gałązkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem.

Kategorie przepisów