Rukola z karmelizowaną gruszką, winogronami i kozim serkiem
Chociaż sałatki kojarzą mi się głównie z wiosną i latem, ta ma wyjątkowo jesienny charakter.
Łączy w sobie najlepsze o tej porze gruszki, winogrona (prosto z przydomowego pnącza), orzechy włoskie i dla kontrastu, wytrawny kozi ser, które wspaniale współgra ze słodyczą karmelizowanego sosu.
Do tego kilka kromek świeżej bagietki i o nic więcej nie proszę. (no, może za wyjątkiem kieliszka czerwonego wina…)
Proporcje na 2 porcje.
Rukola z karmelizowaną gruszką, winogronami i kozim serkiem Składniki- rukola - 2 duże garści
- gruszka - 1 duża lub 2 mniejsze sztuki, jędrne
- winogrona - 1 kiść, kwaskowate, wyraziste w smaku
- ser kozi - ok. 8-10 plasterków
- orzechy włoskie - 1/2 szklanki
- tymianek - kilka gałązek, do ozdoby
- masło - 1 łyżka
- cukier brązowy - 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
Masło, ocet i brązowy cukier włóż na patelnię, dodaj pokrojone na ćwiartki gruszki i orzechy włoskie. Przesmażaj, aż gruszka lekko zmięknie, pod koniec dodaj winogrona.
Sałatę przełóż do miski, na wierzchu rozłóż gruszki z orzechami i winogronami oraz kawałki sera, całość polej sosem, który pozostał na patelni (możesz dodatkowo skropić oliwą). Przystrój gałązkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem.