Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami
Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała,a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach ,ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Niezwykle bogata w witaminy,minerały,błonnik.Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.Razem z witaminą E i C,beta-karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych.Wszystkie kapustne w medycynie ludowej to panaceum na wiele chorób.Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj.W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę.Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.
Składniki:
500 g czerwonej kapusty
5 łyżek oliwy lub oleju
4 łyżki niesolonych orzeszków pistacjowych
1-2 łyżki cukru
4 łyżki octu balsamicznego
sól,pieprz
szczypiorek
Wykonanie:
- kapustę obrać ze zwiędłych liści ,przekroić na pół,cienko poszatkować
- na dużej patelni rozgrzać olej i poszatkowaną kapustę razem z posiekanymi pistacjami podsmażyć 5 minut
- doprawić cukrem i octem balsamicznym i poddusić kolejne 2 minuty
- na koniec doprawić solą i pieprzem
- sałatkę serwować na ciepło posypaną szczypiorkiem
SMACZNEGO!