Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami

Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami

Zdjęcie - Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała,a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach ,ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Niezwykle bogata w witaminy,minerały,błonnik.Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.Razem z witaminą E i C,beta-karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych.Wszystkie kapustne w medycynie ludowej to panaceum na wiele chorób.Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj.W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę.Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.

Składniki:

Zdjęcie - Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
500 g czerwonej kapusty
5 łyżek oliwy lub oleju
4 łyżki niesolonych orzeszków pistacjowych
1-2 łyżki cukru
4 łyżki octu balsamicznego
sól,pieprz
szczypiorek

Wykonanie:

  • kapustę obrać ze zwiędłych liści ,przekroić na pół,cienko poszatkować
  • na dużej patelni rozgrzać olej i poszatkowaną kapustę razem z posiekanymi pistacjami podsmażyć 5 minut
  • doprawić cukrem i octem balsamicznym i poddusić kolejne 2 minuty
  • na koniec doprawić solą i pieprzem
  • sałatkę serwować na ciepło posypaną szczypiorkiem

SMACZNEGO!

Kategorie przepisów