Sałatka z krewetkami i sosem tysiąca wysp
W ostatnim poście sos powstał nie bez powodu. Do jego zrobienia sprowokowała mnie ta sałatka. Krewetki i chrupiące warzywa to dla mnie uczta. Wpis powstał chyba na przekór zasypywania świątecznymi gadżetami wszystkich witryn. Jak widzę te świąteczne przygotowania, to tęsknię za latem. I chociaż takim kolorowym talerzem mogę się tam przenieść.
Oczywiście świąteczne smakołyki będą, ale za chwilkę:-)
Składniki:
10-12 sztuk krewetek królewskich,- mieszanka sałat ( u mnie rukola i szpinak baby),
- kawałek czerwonej kapusty,
- pół papryki.
- kilka pomidorków koktajlowych,
- pół cebuli,
- 1 łyżka oliwy (może być masło)
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina płatków chilli,
- sól,
- sos tysiąca wysp (tu przepis).
Przygotowanie: Krewetki oczyścić, pozbawić je ogonków. Podsmażyć na oliwie z czosnkiem i chilli. Posolić. W tym czasie rozłożyć sałatę na talerz, poszatkować kapustę, rozsypać na sałacie. Pomidorki pokroić na pół, cebulę w piórka, a paprykę w paski. Również rozrzucić na sałacie, dodać krewetki i wszystko polać sosem. Smacznego!