Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

 Zdjęcie - Sałatka z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekka sałatka na kolację z dodatkiem pieczonej dyni i porozrywanej mozzarelli - bo dynię mogę jeść w każdej postaci...  Tym razem z pysznym dresingiem na bazie oliwy truflowej która jest niezwykle aromatyczna i stała się składnikiem który dość często używam do różnych sałatek i nie tylko. Taką sałatkę zjadam również po treningu nie dość że lekka to jeszcze pożywna. Polecam 

  • mały kawałek dyni
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry posypać ostrą papryką i polać oliwą - wymieszać i upiec w piekarniku ok 20 minut 200 C . Po upieczeniu dynię wystudzić.

  • 2 garście roszponki
  • upieczona dynia
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/4 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżka nasion dyni
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju z białych trufli

Roszponkę umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, wrzucić upieczoną dynię polać olejem truflowym - wymieszać. Na końcu porozrywać na kawałki kulkę mozzarelli dodać do sałatki wraz z nasionami chia i dyni - ponownie wymieszać i podawać.
Smacznego 

Zdjęcie - Sałatka z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów