Sałatka z pieczoną dynią
Lekka sałatka na kolację z dodatkiem pieczonej dyni i porozrywanej mozzarelli - bo dynię mogę jeść w każdej postaci... Tym razem z pysznym dresingiem na bazie oliwy truflowej która jest niezwykle aromatyczna i stała się składnikiem który dość często używam do różnych sałatek i nie tylko. Taką sałatkę zjadam również po treningu nie dość że lekka to jeszcze pożywna. Polecam
- mały kawałek dyni
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry posypać ostrą papryką i polać oliwą - wymieszać i upiec w piekarniku ok 20 minut 200 C . Po upieczeniu dynię wystudzić.
- 2 garście roszponki
- upieczona dynia
- 1 kulka mozzarelli
- 1/4 łyżeczki nasion chia
- 1 łyżka nasion dyni
- sól do smaku
- 1 łyżka oleju z białych trufli
Roszponkę umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, wrzucić upieczoną dynię polać olejem truflowym - wymieszać. Na końcu porozrywać na kawałki kulkę mozzarelli dodać do sałatki wraz z nasionami chia i dyni - ponownie wymieszać i podawać.
Smacznego