Sałatka z łososiem i smażonym tofu
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną sałatkę!
Połączenie świeżych, chrupiących sałat z przepysznym łososiem, smażonym tofu i przepysznym dressingiem jest świetnym pomysłem na lekką kolację.
Gwarantuję , ze posmakuje nawet tym najbardziej wybrednym!
A panowie, którzy za mięskiem przepadają też do końca zjedzą z przyjemnością!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* sałata endywia – 1 garstka
* cykoria radicchio – 1 garstka
* rukola – 1 garstka
* świeży ogórek – ok. 50 g
* tofu – ok. 50 g
* wędzony łosoś – ok. 50 g
DRESSING:
* ketchup pikantny – 1 łyżka
* szalotka – 1 szt
* papryka chili – 1 szt
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* zioła prowansalskie – 1 szczypta
* natka pietruszki – 1 łyżka
* oliwa – ok. 3 łyżki
* Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
DRESSING:
Szalotkę i papryczkę chili i natkę pietruszki drobniutko siekamy.
Dodajemy podprażony słonecznik, ketchup i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie mieszamy.
SAŁATKA:
Tofu kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano.
Odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i pieprzu.
Ogórka kroimy w półtalarki, łososia siekamy.
Na talerzu układamy sałaty,skrapiamy dressingiem, dodajemy usmażone tofu, posiekanego łososia , świeży ogórek i wszystko polewamy resztą chrupiącego dressingu.
Zajadamy!
Smacznego!