Sałatka z figami, granatami i mandarynką (Salad with figs, pomegranates and mandarin)
Sałatka c u d o ! Zakochałam się gdy tylko zobaczyłam zdjęcie na blogu Ewelinki :* Piękna! Wygląda jak talerz kolorowych, bajkowych klejnotów, a smaki zadziwiająco dobrze się komponują. Granat mój miał niestety kolor daleki do głębokiej, ciemnej czerwieni jaką prezentowały przekrojone owoce na targach w Izraelu. Jego ziarenka były r ó ż o w e, i tym bardziej spotęgowało to efekt bajkowych koralików na talerzu,
Zróbcie koniecznie, póki f i g i jeszcze dostępne.
Sałatka z figami, granatami i mandarynką. porcja dla dwóch osób przepis pochodzi z bloga Eweliny - ‚Kuchnia pełna smaków’
garść ulubionej sałaty (w oryginale czerwona cykoria)
1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo cienkie półplasterki
4 mandarynki, obrane, podzielone na cząstki
3 łyżki serka mascarpone
1/4 łyżeczki mielonych goździków (utłukłam je w moździerzu)
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
6 dojrzałych fig
2 łyżki młodego imbiru ze słoiczka, razem z zalewą (takiego jak do sushi)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
1 owoc granatu
natka pietruszki (dodałam od siebie)
W dużej misce mieszamy sałatę, mandarynki i cebulę, rozdzielamy składniki na dwa duże talerze. Mascarpone mieszamy z cynamonem i goździkami. Każdą figę nacinamy od góry na krzyż, delikatnie otwieramy, nakładamy do środka po łyżce mascarpone. Imbir drobno siekamy, łączymy z oliwą, doprawiamy solą i świeżym pieprzem. Wybieramy pestki z granata. Sałatę i mandarynki polewamy imbirowym winegretem, na każdym talerzu układamy po 3 figi nadziane mascarpone, posypujemy całość pestkami granatu.
Smacznego!
• • •
Salad with figs, pomegranates and mandarin. serving for two people recipe comes from this beautifull blog
handful of your favorite lettuce (red chicory in original receipe) 1 red onion, cut into very thin slices 4 tangerines, peeled, split into particles 3 tablespoons mascarpone cheese 1/4 teaspoon ground cloves (I grounded them in a mortar) 1/4 teaspoon ground cinnamon 6 ripe figs 2 tablespoons of young ginger from the jar, along with the marinade 2 tablespoons olive oil salt and freshly ground pepper 1 pomegranate parsley (optional)
In a large bowl, mix lettuce, mandarin and onion, divide the ingrediants on two large plates. Mix mascarpone with cinnamon and cloves. Incise each fig from the top, gently open, put inside a spoonful of spiced mascarpone. Finely chop the ginger, mix with olive oil, season with salt and fresh pepper. Take out the pomegranate seeds. Pour ginger vinaigrette over the salad, on each plate arrange the figs stuffed with mascarpone, sprinkle with pomgranate seeds.