Ostatnio moim głównym pożywieniem są sałatki i coraz bardziej mi się to podoba. Nie tylko z powodu znacznie lepszego samopoczucia, a też dlatego, że nie muszę poświęcać tyle czasu na gotowanie.
Dziś przedstawiam przepis na sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako lekki obiad w gorące dni. Perfekcyjnie przygotowana, soczysta pierś z kaczki podana na miksie ulubionych sałat z glazurowanymi, słodkimi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami włoskimi, zadowolą każdego.
Jest to moja ulubiona sałatka, błyskawiczna w przygotowaniu i niesamowicie pyszna. Wytrawna dzięki dodatkowi malin, lekko słodka dzięki dodaniu miodu, a dressing czosnkowy „Kujawski ze smakiem” idealnie równoważy oba smaki. Polecam do wypróbowania!
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści i poszatkuj. Zasyp łyżeczką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na przynajmniej pół godziny, aby kapusta puściła soki. Przełóż kapustę na sitko, wyciśnij wodę i odstaw aby porządnie ją odsączyć...
Wodorosty nori stworzyły sakiewki pełne ciekawych, wzajemnie się przenikających smaków. Kozi ser łączy się doskonale z aromatycznymi kurkami , sałata nadaje tekstury, a sos z pieczonej słodkiej papryki przełamuje smak wodorostów, a no i jeszcze wasbi, na które czasem napotyka nasze podniebienie.
Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki i melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni...
Miąższ arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki. Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Ocet mieszamy z solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy. Sos dodajemy do sałatki...
Nie ukrywam, że korzystam z nieobecności dziecia w domu i jem rzeczy, do których trzeba by mocno przekonywać, w dodatku bez gwarancji na powodzenie. stąd dziś pojawi się wątróbka.