Surówka z czerwonej kapusty z bakaliami

Surówka z czerwonej kapusty z bakaliami


Zdjęcie - Surówka z czerwonej kapusty z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Surówka z kapusty, która została mi po zrobieniu gołąbków. Ta surówka pasuje do większości mięsnych dań, do których podajemy ziemniaki. Do kotletów, pieczeni i gulaszów. Jest odświeżająca, słodko-winna i przyjemnie chrupie. Można jej zjeść naprawdę dużo, nawet prosto z miski. Najlepsza jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce, lecz nie podana prosto z lodówki. Dobrze jest ją zrobić rano i wyjąć 20-30 minut przed obiadem. Kapustę można poszatkować za pomocą malaksera z odpowiednią tarczą, lub ręcznie - pokroić ją na osiem części, wykroić głąb i szatkować dużym, ostrym nożem do mięsa.

Surówka z czerwonej kapusty z bakaliami duża miska

500 g czerwonej kapusty

pół małej czerwonej cebuli

6 moreli suszonych

1 łyżka rodzynek

1 łyżka orzechów włoskich

1 łyżka migdałów

3 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki octu z białego wina

pół łyżeczki cukru

sól

pieprz

Kapustę poszatkować. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Orzechy i migdały również pokroić na małe kawałki. Morele pokroić w małą kostkę. Do dużej miski włożyć kapustę, cebulę i bakalie. Polać olejem i octem, doprawić. Dobrze wymieszać i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.

Kategorie przepisów