Surówka z kiszonej kapusty i pomarańczy
Kiszona kapusta to sztandarowy składnik wigilijnych surówek, ponieważ doskonale komponuje się z rybami. W poniższej wersji, z dodatkiem owoców i orzechów, smakuje wspaniale. Słodycz owoców świetnie równoważy kwaskowatość kapusty. Surówka ta powinna posmakować nie tylko dzieciom, ale i wszystkim, którzy lubią słodkie akcenty w potrawach :)
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I POMARAŃCZY
250g kiszonej kapusty,
1 mała cebula,
1 jabłko,
1 pomarańcza,
1 łyżka posiekanych orzechów,
1 filiżanka winogron (opcjonalnie),
3 łyżki oleju,
½ łyżeczki estragonu
Cebulę drobno posiekać i przelać wrzątkiem na sitku, osączyć. Kapustę lekko odcisnąć i drobno pokroić. Jabłko obrać i poszatkować w słupki. Obraną pomarańczę podzielić na cząstki. Winogrona przepołowić. Kapustę, sparzoną cebulę i owoce wymieszać w misce, dodając olej i estragon. Na koniec posypać orzechami.
(przepis z książeczki "Potrawy wigilijne i świąteczne")