Sałatka z figami i wątróbką
Na blogu wątróbka pojawiła się ostatnio dwa lata temu (w przepisie na tajarin con fegatini). Sama nie wiem dlaczego, bo przecież bardzo ją lubię. Może czekałam na ten przepis ;) Jest naprawdę świetny - prosty i smakowity. Pochodzi z książki Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia". Figi są teraz dostępne w sklepach, więc bez problemu można przygotować tę francuską sałatkę. Gorzej, jeśli ktoś nie przepada za wątróbką, czego, nawiasem mówiąc, nie mogę zrozumieć. Może wynika to z jakichś urazów z dzieciństwa ;) Warto je przezwyciężyć dla pysznego połączenia jej i fig, dopełnionego tymiankiem i czerwonym octem winnym.
Sałatka z figami i wątróbką
- 1 łyżka masła
- 1 czerwona cebula
- 1 gałązka tymianku
- 250g oczyszczonych wątróbek z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 100g mieszanej sałaty
- 4 figi
- oliwa
1) Na dużej patelni roztopić masło i dodać cebulę pokrojoną w cienkie krążki oraz tymianek.
2) Podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut, aż cebula zmięknie i sie przyrumieni.
3) Większe wątróbki przekroić na mniejsze kawałki.
4) Oprószyć je solą i pieprzem, zwiększyć ogień i usmażyć je według uznania
(autorka sugeruje, by wątróbki pozostały w środku różowe, ale ja za takimi nie przepadam).
5) Pod koniec smażenia dodać ocet winny.
6) Wyłożyć na talerze sałatę i pokrojone w ćwiartki figi.
7) Rozłożyć na nich cebulę i wątróbki, skropić oliwą i posypać solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal