Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Lekka, orzeźwiająca, sałatka /surówka/ warzywno - owocowa jako doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta. Pyszne połączenie chrupiącego kopru z pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Sałatkę przygotowuje się zaledwie w kilka minut, nie wymaga zbyt wielu składników i nakładu pracy, a zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Składniki:
- 1 koper włoski
- 2 małe pomarańcze
- 1/2 owocu granatu
- garść świeżej roszponki
- świeżo zmielony pieprz
sos winegret:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- po szczypcie mielonego kardamonu i kolendry
- szczypta soli
Wykonanie:
-Sałatkę opłukać i osuszyć. -Pomarańcze obrać i ostrym nożem wykroić /filetować/ cząstki miąższu spomiędzy białych skórek. -Koper włoski umyć, obrać z grubej warstwy zewnętrznej i cieniutko pokroić. -Owoc granatu przekroić i wyłuskać ziarenka. -Składniki sosu połączyć i wymieszać ,do momentu , aż się połączą. -Plasterki kopru ułożyć na półmisku , dodać cząstki pomarańczy, sałatkę i posypać granatem. -Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. -Przed podaniem skropić sosem winegret. Sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem.