Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy

Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy

Zdjęcie - Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lekka, orzeźwiająca, sałatka /surówka/ warzywno - owocowa jako doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta. Pyszne połączenie chrupiącego kopru z pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Sałatkę przygotowuje się zaledwie w kilka minut, nie wymaga zbyt wielu składników i nakładu pracy, a zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Zdjęcie - Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 1 koper włoski
  • 2 małe pomarańcze
  • 1/2 owocu granatu
  • garść świeżej roszponki
  • świeżo zmielony pieprz



sos winegret:

 

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po szczypcie mielonego kardamonu i kolendry
  • szczypta soli


Wykonanie: Zdjęcie - Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
-Sałatkę opłukać i osuszyć. -Pomarańcze obrać i ostrym nożem wykroić /filetować/ cząstki miąższu spomiędzy białych skórek. -Koper włoski umyć, obrać z grubej warstwy zewnętrznej i cieniutko pokroić. -Owoc granatu przekroić i wyłuskać ziarenka. -Składniki sosu połączyć i wymieszać ,do momentu , aż się połączą. -Plasterki kopru ułożyć na półmisku , dodać cząstki pomarańczy, sałatkę i posypać granatem. -Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. -Przed podaniem skropić sosem winegret. Sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Zdjęcie - Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów