Sałatka z pieczoną gruszką i sosem balsamicznym
Sycąca sałatka z dodatkiem grilowanych gruszek oraz sosem balsamicznym na bazie wina - smaki tu łączą się doskonale jest lekko słodka a zarazem kwaskowa. Świetna po treningu i nie tylko, może spokojnie zastąpić nam śniadanie czy też kolację.Polecam
na jedną porcję
- 1 garść roszponki lub rukoli
- 1/4 sałaty lodowej
- 1/2 granata
- 1 kulka mozzarelli 125g
- 1 dojrzała gruszka
dresing
- 50 ml octu balsamico
- 50 ml czerwonego wina typu wermut
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- ponadto
- 1/4 limonki do skropienia sałatki
Rozgrzać patelnię i wlać ocet balsamiczny oraz miód i wino - zredukować sos o połowę - odstawić.
Gruszkę umyć osuszyć i pokroić w plastry, podsmażyć z obu stron na patelni grillowej posmarowanej odrobiną tłuszczu na rumiano z obu stron -odłożyć na talerz.
Sałatę lodową pokroić w cienkie paseczki i wymieszać z roszponką, posolić a następnie rozłożyć na talerzu. Na to poukładać wcześniej zgrilowane plastry gruszki oraz porwaną na kawałki mozzarellę, na koniec posypać pestkami granata. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem balsamicznym najlepiej kiedy jest jeszcze lekko ciepły. Przed samym podaniem można jeszcze skropić odrobiną soku z limonki.
Smacznego