Cebularze zawsze przypominają mi weekendy w Kazimierzu Dolnym. Uwielbiam te kolejki przy kogutku i roznoszący się zapach. Wypieki ze słynnej kazimierskiej piekarni, przywożę do domu. Są niepowtarzalne i mają swój klimat.
Myslalam, ze z nadejsciem cieplejszych i dluzszych dni bede miala wiecej czasu, a tu sie nagle okazuje, ze czas plynie z taka zawrotna szybkoscia, ze zaniedbuje wiele spraw. Z przerazeniem odkrylam, ze w marcu zamiescilam tylko jeden wpis. Jest to rownoznaczne z tym, ze w mojej domowej kuchni malo sie dzieje. Znow gotuje dobrze nam znane i szybkie potrawy. Nuda!
Koniec maja oznacza, że w moim kalendarzu prawie co weekend widnieje słowo PIKNIK, ponieważ mając dwójkę dzieci w wieku szkolno-przedszkolnym, nie sposób nie uczestniczyć chociaż w jednej podobnej imprezie w sezonie. W tym roku mam bodajże cztery pikniki w trzy kolejne weekendy :)
Niesamowite połączenie. Cudownie zaskakujące, te dwa składniki pasują do siebie niemal tak dobrze jak pomidory i bazylia. A do tego działają orzeźwiająco i pobudzająco prawie jak mocna kawa. W upalny dzień z powodzeniem zastąpią grzeszne ciężkie przekąski :-)
muszę powiedzieć, że zrobiła furorę - wszyscy wypytywali o recepturę. Moim zdaniem sekretem pysznego smaku jest gruszka, która jakoś bardziej pasuje do śledzia konsystencją niż twarde jabłko. Poza tym ciekawy jest sposób ułożenia śledzia i buraczków
Składniki pasty mieszamy na jednolita masę. Smarujemy tortille, na wierzchu kładziemy plaster szynki dojrzewającej, plasterek żółtego sera i mix sałat i jeszcze troszkę startego albo porwanego sera.
Najbardziej lubię robić na przyjęcie takie przekąski, które można z powodzeniem wcześniej przygotować i nie wymagają ode mnie stania przy kuchence do samego przyjścia gości. Te proste szaszłyczki można zrobić nawet rano, nic im się nie stanie.
Jeżeli lubicie zdrowe, chrupiące przekąski musicie spróbować. Zioła i przyprawy można dobierać wg. własnego gustu i smaku. Czas pieczenia i gotowania podaję w przybliżeniu, ponieważ jest różny w zależności od tego jakie nasiona kupimy. Zamiast piec, ziarna można po ugotowaniu krótko podsmażyć na oliwie z dodatkiem ziół. Takie przekąski są popularne w krajach arabskich i śródziemnomorskich, sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów.
Ten pasztet z ciecierzycy, batatów (słodkich ziemniaków) i marchewki to kolejny przepis pokazujący, że bezmięsny pasztet też może być smaczny.(...)W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą. W sam raz do chleba albo jako samodzielna przekąska.
Ostatnie dni karnawału to idealny moment na przygotowanie cebulowych krążków. Zastąpić mogą one sklepowe, niezdrowe chipsy. Dla urozmaicenia, krążki cebulowe podawać możecie z sosami - majonezowych, ketchupem czy innym.
Wytrawne pierożki z ciasta francuskiego to pomysł na szybką przekąskę, lub ciepły poczęstunek dla gości. Gotowe ciasto francuskie bardzo ułatwia przygotowanie potrawy. Ciasto można delikatnie rozwałkować, rożki będą delikatniejsze i zyskamy więcej porcji. Niewielki dodatek oleju Kujawskiego z czosnkiem nadaje pierożkom zdecydowany charakter.
Szybka, smaczna przekąska. Nie jestem jakimś wielkim fanem paluszków krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić sałatką.
Pyszna, szybka przekąska przygotowana z gotowego ciasta francuskiego i duszonych kurek. Z dodatkiem świeżej natki pietruszki i parmezanu. Idealna na spotkania z przyjaciółmi, przekąskę czy kolację.
Proste połączenie, niby nic nadzwyczajnego, a jest to przysmak, od którego ciężko się oderwać.
Ja do pomidorków oczywiście dodaję ukochany czosnek, świeżą bazylię i jeszcze odrobinę parmezanu – taka wersja na bogato.
Koniecznie wypróbujcie!