Minipizza
Koniec maja oznacza, że w moim kalendarzu prawie co weekend widnieje słowo PIKNIK, ponieważ mając dwójkę dzieci w wieku szkolno-przedszkolnym, nie sposób nie uczestniczyć chociaż w jednej podobnej imprezie w sezonie. W tym roku mam bodajże cztery pikniki w trzy kolejne weekendy :) Oznacza to dla mnie wertowanie książek i stron internetowych w poszukiwaniu przepisów na potrawy, które są łatwe do transportu i podania, a jednocześnie dobrze smakują i cieszą oko. Trudne to zadanie... na pierwszy ogień wybrałam więc coś, w czym czuję się dobrze, a więc pizzę - tym razem zdecydowałam się na pizzę w wersji mini.
Składniki na ok. 25 mini-pizz:
Ciasto
500 g mąki
2-3 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/8 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki oliwy
woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta
Sos
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamico
sól, pieprz, czosnek (może być granulowany)
oregano
łyżeczka cukru
Nadzienie
pepperoni
zielone i czarne oliwki
mozzarella
oregano do posypania
Przygotowanie ciasta:
Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie. Następnie dobrze wyrób (ja wyrabiam przez około 5-7 minut w robocie kuchennym). Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).
Przygotowanie sosu:
W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej.
Przygotowanie pizzy:
Ciasto podziel na 4 kawałki, każdy kawałek rozwałkuj dość cienko, podsypując mąką, a następnie wykrajaj niewielkie placuszki. Każdy placuszek smaruj sosem i układaj pepperoni lub oliwki oraz mozzarellę, posyp oregano. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, piecz pizzę przez około 15-20 minut.