Krążki cebulowe
Ostatnie dni karnawału to idealny moment na przygotowanie cebulowych krążków. Zastąpić mogą one sklepowe, niezdrowe chipsy.
Dla urozmaicenia, krążki cebulowe podawać możecie z sosami - majonezowych, ketchupem czy innym.
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę pokroić na plastry grubości około 1 centymetra. Każdy plaster rozdzielić na pojedyncze krążki i oprószyć solą.
Krążki cebulowe odstawić na min. 30 minut.
Jajka roztrzepać z mlekiem.
Bułkę tartą połączyć z pieprzem cayenne i szczyptą soli.
W szerokim, niewysokim rondlu rozgrzać olej.
Każdy krążek maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, raz jeszcze maczać w jajku i ponownie panierować w tartej bułce.
Smażyć na rumiano.
Usmażone krążki cebulowe, osuszyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc na papierowym ręczniku.
Podawać na ciepło lub zimno. Ja preferuję na ciepło :)
fot. Ulyy - Photography
fot. Ully - Photography
Dla urozmaicenia, krążki cebulowe podawać możecie z sosami - majonezowych, ketchupem czy innym.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- olej do głębokiego smażenia - około 1 litra
Wykonanie:
Cebulę pokroić na plastry grubości około 1 centymetra. Każdy plaster rozdzielić na pojedyncze krążki i oprószyć solą.
Krążki cebulowe odstawić na min. 30 minut.
Jajka roztrzepać z mlekiem.
Bułkę tartą połączyć z pieprzem cayenne i szczyptą soli.
W szerokim, niewysokim rondlu rozgrzać olej.
Każdy krążek maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, raz jeszcze maczać w jajku i ponownie panierować w tartej bułce.
Smażyć na rumiano.
Usmażone krążki cebulowe, osuszyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc na papierowym ręczniku.
Podawać na ciepło lub zimno. Ja preferuję na ciepło :)
fot. Ulyy - Photography
fot. Ully - Photography