Cebularze

Cebularze

Cebularze zawsze przypominają mi weekendy w Kazimierzu Dolnym. Uwielbiam te kolejki przy kogutku i roznoszący się zapach. Wypieki ze słynnej kazimierskiej piekarni, przywożę do domu. Są niepowtarzalne i mają swój klimat.

Moje cebularze są troszkę inne, mają więcej cebuli, która fantastycznie komponuje się z kminkiem.

Cebularze

1/2 kg mąki pszennej

5 dag drożdży

2 jajka

1 łyżka cukru

3 łyżki masła

1 szklanka mleka

1 łyżeczka soli

50 dag cebuli

2 łyżeczki kminku

1/4 łyżeczki pieprzu

olej do wysmarowania formy

Połączyć drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Cebulę obrać, pokroić w plastry, przesmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem, dodać kminek.

Masło rozpuścić i dodać 1/2 szklanki mleka.

Do miski wsypać mąkę, wlać gotowy rozczyn, przestudzone mleko z masłem, jajko i sól. Z podanych składników zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Ciasto rozwałkować na wysokość 1,5 cm . Wykrawać kubkiem placuszki. Każdy placuszek posmarować rozbitym jajkiem. Na środek placuszków nakładać wcześniej przygotowaną i przestudzoną cebulę.

Piec w piekarniku przez pierwsze 5 minut w temp. 60 st. Później zwiększyć temp. do 180 st. Pieczemy do momentu, aż cebularze nabiorą złotego koloru.

 

Kategorie przepisów