Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem

Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem
Wytrawne pierożki z ciasta francuskiego to pomysł na szybką przekąskę, lub ciepły poczęstunek dla gości. Gotowe ciasto francuskie bardzo ułatwia przygotowanie potrawy. Ciasto można delikatnie rozwałkować, rożki będą delikatniejsze i zyskamy więcej porcji. Niewielki dodatek oleju Kujawskiego z czosnkiem nadaje pierożkom zdecydowany charakter. Jeżeli przygotowujemy dla gości, możemy upiec je wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać. Bardzo polecam :-) Ten przepis pojawi się na e-booku kulinarnym serwisu z Pierwszego Tłoczenia. pl

Zdjęcie - Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 2 łyżki rozmrożonego szpinaku
  • 70 g mozzarelli
  • 5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem z saszetki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki kminku lub kminu rzymskiego
  • Łyżka suszonej kolendry
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem z saszetki. Na olej daję kurczaka i obsmażam mięso na złoty kolor. Dodaję 3 łyżki sosu sojowego i duszę pod przykryciem do miękkości. Do miseczki daję drobno pokrojone mięso ( bez sosu ), szpinak, drobno pokrojony ser i łyżkę oleju Kujawskiego z czosnkiem. Całość dokładnie mieszam. Ciasto rozcinam wzdłuż na trzy paski, wycinam kwadraty. Na środek daję łyżeczkę farszu i  dokładnie zlepiam brzegi na kształt trójkąta. Brzegi zawijam pod spód. Pierożki smaruję olejem Kujawskim z czosnkiem, posypuję kminkiem i kolendrą.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam pierożki i daję do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 20 min, do czasu aż się zezłocą. Podaję ciepłe. Smacznego :-)

Zdjęcie - Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów