Bruschetta - grzanka z pomidorową salsą
Bruschetty chyba wszyscy znają, ale zapewne nie wszyscy robili.
Są to przepyszne włoskie grzanki z pomidorową salsą, które idealnie nadają się na leniwe śniadanie, przekąskę czy też kolację.
Pierwotnie była prostym daniem rolników – plantatorów oliwek (mogła narodzić się w tłoczniach, gdzie robotnicy spędzali wiele godzin przy monotonnej pracy, opiekając na ogniu kawałki chleba, polewając oliwą i posypując solą).
Dotąd nie ustalono jednoznacznie, w którym regionie bruschetta się narodziła – mogła to być Toskania, Kalabria, Apulia lub całe centralne i południowe Włochy.
2 lutego każdego roku w Spello (Umbria) odbywa się święto bruschetty: Sagra de la bruschetta.
Proste połączenie, niby nic nadzwyczajnego, a jest to przysmak, od którego ciężko się oderwać.
Ja do pomidorków oczywiście dodaję ukochany czosnek, świeżą bazylię i jeszcze odrobinę parmezanu – taka wersja na bogato.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
- * bagietka – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* pomidory – 2 szt
* parmezan – 1 łyżka
* świeża bazylia
* sól morska , pieprz świeżo mielony
* oliwa z oliwek dobrej jakości
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
2 ząbki czosnku drobno siekamy, mieszamy ze sparzonymi, obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz startym parmezanem.
Bagietkę kroimy, smarujemy oliwą , opiekamy na patelni, a następnie smarujemy ostatnim ząbkiem czosnku.
Nakładamy pomidorową salsę, doprawiamy solą oraz pieprzem i świeżą bazylią.
Zajadamy!
Smacznego!