Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki

Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki

Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten pasztet z ciecierzycy, batatów (słodkich ziemniaków) i marchewki to kolejny przepis pokazujący, że bezmięsny pasztet też może być smaczny. Nie, żebym była przeciwniczką mięsnych pasztetów, bo też je bardzo lubię. Jednak czasami jak nie mamy ochoty na mięso, to taki pasztet warzywny będzie idealny. W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą. W sam raz do chleba albo jako samodzielna przekąska. Oczywiście doprawić można go sobie bardziej lub mniej pikantnie.

Jeśli macie ochotę to polecam również Pasztet z fasoli i pieczarek czy Pasztet z ciecierzycy i dyni. :-) Zapraszam na pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki.

Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy 400 g
  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 500 g marchewki
  • 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól

1. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Marchew i bataty obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

2. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić czosnek i smażyć około minuty na małym ogniu. Dodać starte warzywa i dusić aż będą miękkie. Jeśli trzeba można dołożyć masła lub trochę oleju. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i kolendrą. Ostudzić.

Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Ostudzone warzywa i ciecierzycę zmielić. Dodać żółtka -jeśli masa jest wilgotna 2 jeśli dość sucha 3. Wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą warzywną. Przełożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch można posypać słonecznikiem lub orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia, około 50-60 minut.

Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów