Francuskie kwadraty na przekaske

Francuskie kwadraty na przekaske

Zdjęcie - Francuskie kwadraty na przekaske - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Myslalam, ze z nadejsciem cieplejszych i dluzszych dni bede miala wiecej czasu, a tu sie nagle okazuje, ze czas plynie z taka zawrotna szybkoscia, ze zaniedbuje wiele spraw. Z przerazeniem odkrylam, ze w marcu zamiescilam tylko jeden wpis. Jest to rownoznaczne z tym, ze w mojej domowej kuchni malo sie dzieje. Znow gotuje dobrze nam znane i szybkie potrawy. Nuda!
Postanowilam cos temu zaradzic, co nagle okazalo sie byc dla mnie dosc trudne. Mam wrazenie, ze dopadlo mnie wiosenne przesilenie i na nic nie mam sily ani ochoty.
Zniknelam jednak w kuchni w celu przygotowania szybkiej przekaski. Niedlugo w miejsce tych mniej zdrowych i bardziej kalorycznych pojawia sie chrupiace mlode marchewki, ogorek czy w koncu soczyste pomidory. Czekam na nie z utesknieniem, a poki co zadowalam sie ulubionym ciastem francuskim.

Zdjęcie - Francuskie kwadraty na przekaske - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szybkie "kanapki" z ciasta francuskiego i parowek

skladniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pol czerwonej papryki
  • kilka oliwek
  • 6 parowek cienkich
  • 100g tartej goudy
  • kilka galazek tymianku
  • opcjonalnie ketchup

wykonanie:
Papryke myjemy i kroimy w kosteczke. Oliwki w talarki.
Ciasto francukie dzielimy na kwadraty. Ja podzielilam je na 8 kawalkow. Ostrzem noza robimy na kazdym z nich ramke okolo 1cm. Jesli lubimy mozemy posmarowac kazdy kwadrat odrobina ketchupu, ale nie jest to konieczne.
Parowki przecinamy na pol i jeszcze raz na pol po dlugosci. Na kazdym kawalku ciasta ukladamy po 3 tak przeciete parowki. Posypujemy je papryka i oliwkami, a na koniec startym serem.
Zapiekamy w piekarnku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Trzeba sprawdzac by ciasto sie nie spalilo.
Przed podaniem posypujemy calosc swiezym tymiankiem.
Smacznego!

Kategorie przepisów