Chrupiąca przekąska z ciecierzycy

Chrupiąca przekąska z ciecierzycy
W piątek potężna gorączka i ból gardła zwaliły mnie z nóg. Nakarmiona końską dawką antybiotyku i innymi medykamentami wskakuję w dres i znikam pod ciepłym kocem ( brawa dla tego, kto wymyślił polar ). Chwilowo tracę apetyt i co za tym idzie zainteresowanie kuchnią. Dzisiaj rano wreszcie spada gorączka i przychodzi olśnienie…. przecież mam kilka przepisów i zdjęć ,,na zapas”. Siadam w ulubionym fotelu z laptopem na kolanach ( nie bierzcie ze mnie przykładu ) i popijając gorące mleko z miodem robię kolejny wpis…na prażoną ciecierzycę.   Jeżeli lubicie zdrowe, chrupiące przekąski musicie spróbować. Zioła i przyprawy można dobierać wg. własnego gustu i smaku. Czas pieczenia i gotowania podaję w przybliżeniu, ponieważ jest różny w zależności od tego jakie nasiona kupimy. Zamiast piec, ziarna można po ugotowaniu krótko podsmażyć na oliwie z dodatkiem ziół. Takie przekąski są popularne w krajach arabskich i śródziemnomorskich, sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów. Bardzo polecam :)

Zdjęcie - Chrupiąca przekąska z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ok. 300 g ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1/3 łyżeczki mielonej soli morskiej
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
Ciecierzycę zostawiam na noc w wodzie. Na następny dzień płukam i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości ( ziarna nie mogą się rozpadać ). Nasiona dokładnie odcedzam na sitku i zostawiam do przesuszenia. Do miski daję olej, przyprawy i ciecierzycę. Wszystko delikatnie mieszam do czasu, aż nasiona pokryją się olejem i przyprawami. Na blaszkę z wyposażenia piekarnika daję papier do pieczenia, nasiona daję na papier i piekę na środowej półce piekarnika w temperaturze 190 stopni ok. 35 min ( mój piekarnik jest bez termoobiegu ). Ważne, aby w trakcie pieczenia kilkakrotnie obracać ziarna. Można piec ziarna krócej, ale po wyłączeniu należy zostawić je w zamkniętym piekarniku. Będą gotowe, kiedy chrupią i lekko się zezłocą. Smacznego :-)

Zdjęcie - Chrupiąca przekąska z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chrupiąca przekąska z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów