Chrupiąca przekąska z ciecierzycy

W piątek potężna gorączka i ból gardła zwaliły mnie z nóg. Nakarmiona końską dawką antybiotyku i innymi medykamentami wskakuję w dres i znikam pod ciepłym kocem ( brawa dla tego, kto wymyślił polar ). Chwilowo tracę apetyt i co za tym idzie zainteresowanie kuchnią. Dzisiaj rano wreszcie spada gorączka i przychodzi olśnienie…. przecież mam kilka przepisów i zdjęć ,,na zapas”. Siadam w ulubionym fotelu z laptopem na kolanach ( nie bierzcie ze mnie przykładu ) i popijając gorące mleko z miodem robię kolejny wpis…na prażoną ciecierzycę.   Jeżeli lubicie zdrowe, chrupiące przekąski musicie spróbować. Zioła i przyprawy można dobierać wg. własnego gustu i smaku. Czas pieczenia i gotowania podaję w przybliżeniu, ponieważ jest różny w zależności od tego jakie nasiona kupimy. Zamiast piec, ziarna można po ugotowaniu krótko podsmażyć na oliwie z dodatkiem ziół. Takie przekąski są popularne w krajach arabskich i śródziemnomorskich, sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów. Bardzo polecam :)

Zdjęcie - Chrupiąca przekąska z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ok. 300 g ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1/3 łyżeczki mielonej soli morskiej
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
Ciecierzycę zostawiam na noc w wodzie. Na następny dzień płukam i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości ( ziarna nie mogą się rozpadać ). Nasiona dokładnie odcedzam na sitku i zostawiam do przesuszenia. Do miski daję olej, przyprawy i ciecierzycę. Wszystko delikatnie mieszam do czasu, aż nasiona pokryją się olejem i przyprawami. Na blaszkę z wyposażenia piekarnika daję papier do pieczenia, nasiona daję na papier i piekę na środowej półce piekarnika w temperaturze 190 stopni ok. 35 min ( mój piekarnik jest bez termoobiegu ). Ważne, aby w trakcie pieczenia kilkakrotnie obracać ziarna. Można piec ziarna krócej, ale po wyłączeniu należy zostawić je w zamkniętym piekarniku. Będą gotowe, kiedy chrupią i lekko się zezłocą. Smacznego :-)

Zdjęcie - Chrupiąca przekąska z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chrupiąca przekąska z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Młody bób w pomidorach

Młody bób w pomidorach

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hummus z bobem

Hummus z bobem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pierogi z soczewicą i marchewką

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kiszone marchewki z wędzoną papryką i chili
1

Kiszone marchewki z wędzoną pa…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka makaronowa ze szparagami i suszonym pomidorem w sosie curry
1

Zapiekanka makaronowa ze szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Pieczony kalafior curry z kuskus

Pieczony kalafior curry z kusk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlety z ciecierzycy i kukurydzy
1

Kotlety z ciecierzycy i kukury…

figmara figmara
figowe smaki

Młoda marchewka w miodowej glazurze

Młoda marchewka w miodowej gla…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pasta z soczewicy
1

Pasta z soczewicy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Japchae

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem
1

Gofry tymiankowe z pieczonym b…

food² food²
Food Square