Chrupiąca przekąska z ciecierzycy

W piątek potężna gorączka i ból gardła zwaliły mnie z nóg. Nakarmiona końską dawką antybiotyku i innymi medykamentami wskakuję w dres i znikam pod ciepłym kocem ( brawa dla tego, kto wymyślił polar ). Chwilowo tracę apetyt i co za tym idzie zainteresowanie kuchnią. Dzisiaj rano wreszcie spada gorączka i przychodzi olśnienie…. przecież mam kilka przepisów i zdjęć ,,na zapas”. Siadam w ulubionym fotelu z laptopem na kolanach ( nie bierzcie ze mnie przykładu ) i popijając gorące mleko z miodem robię kolejny wpis…na prażoną ciecierzycę.   Jeżeli lubicie zdrowe, chrupiące przekąski musicie spróbować. Zioła i przyprawy można dobierać wg. własnego gustu i smaku. Czas pieczenia i gotowania podaję w przybliżeniu, ponieważ jest różny w zależności od tego jakie nasiona kupimy. Zamiast piec, ziarna można po ugotowaniu krótko podsmażyć na oliwie z dodatkiem ziół. Takie przekąski są popularne w krajach arabskich i śródziemnomorskich, sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów. Bardzo polecam :)

Zdjęcie - Chrupiąca przekąska z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ok. 300 g ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1/3 łyżeczki mielonej soli morskiej
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
Ciecierzycę zostawiam na noc w wodzie. Na następny dzień płukam i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości ( ziarna nie mogą się rozpadać ). Nasiona dokładnie odcedzam na sitku i zostawiam do przesuszenia. Do miski daję olej, przyprawy i ciecierzycę. Wszystko delikatnie mieszam do czasu, aż nasiona pokryją się olejem i przyprawami. Na blaszkę z wyposażenia piekarnika daję papier do pieczenia, nasiona daję na papier i piekę na środowej półce piekarnika w temperaturze 190 stopni ok. 35 min ( mój piekarnik jest bez termoobiegu ). Ważne, aby w trakcie pieczenia kilkakrotnie obracać ziarna. Można piec ziarna krócej, ale po wyłączeniu należy zostawić je w zamkniętym piekarniku. Będą gotowe, kiedy chrupią i lekko się zezłocą. Smacznego :-)

Zdjęcie - Chrupiąca przekąska z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chrupiąca przekąska z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Pasta z ciecierzycy i parmezan…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z warzywami i fasolą

Zupa z warzywami i fasolą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Karmelizowany rabarbar i puddi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkam…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy
2

Kurczak pieczony w całości – f…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort bezowy z malinami
1

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Bakłażany zapiekane z pomidorami i ciecierzycą

Bakłażany zapiekane z pomidora…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Falafel- kuchnia arabska
1

Falafel- kuchnia arabska

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Falafel z ciecierzycy
2

Falafel z ciecierzycy

upl upl
Niebo w gębie

Sałatka  z ciecierzycy i awokado
2

Sałatka z ciecierzycy i awoka…

figmara figmara
figowe smaki

Wegetariańska pasta z ciecierzycy
1

Wegetariańska pasta z ciecierz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grzanki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce
1

Grzanki z ciecierzycą i jajkie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty