Menu na imprezę vol. 1 – koreczki
Wielkimi krokami zbliżają się nie tylko święta, ale także Sylwester i karnawał. W tym okresie często urządzamy przyjęcia w domach, racząc gości trunkami i dobrym jedzeniem. Równie często zupełnie nie mamy czasu i pomysłu co przygotować. W tym wpisie zaprezentuję Wam smaczne, proste i nie do końca oczywiste smakołyki, które możecie podać na imprezie w domu lub jako przystawkę do kolacji w gronie przyjaciół. Przygotowując domowe party należy zastanowić się nad zastawą. Nie zawsze mamy do dyspozycji wystarczającą liczbę talerzyków i sztućców, a dodatkowo na pewno nie lubimy ich zmywać. Dlatego wszystkie poniższe przepisy są tak przemyślane, abyście nie musieli wyciągać zastawy, a goście jedząc palcami nie będą się zastanawiać czy nie ubrudzą sobie garderoby. Przygotowanie wszystkich 6 przepisów, które zobaczycie w tym oraz kolejnym wpisie, dla 20 osób zajmie Wam około 4-5 godzin. Jeśli macie pomocników czas ten wydatnie się skróci, a nie ma nic lepszego niż wspólne gotowanie. W pierwszym wpisie zajmiemy się koreczkami.
Menu na imprezę dobrze przygotować tak, aby przekąski wygodnie jadło się bez użycia sztućców.
Gruszka z serem pleśniowym i żurawiną
Składniki:
- 6 gruszek
- ser pleśniowy twardy (np. lazur) – 3 opakowania
- żurawina – 1 słoiczek
Przygotowanie:
1. Gruszkę przekrawamy na pół i wykrawamy środek z pestkami. Następnie kroimy w półkola.
2. Na gruszce układamy kawałek sera pleśniowego, nakłuwamy na wykałaczkę.
3. Bezpośrednio przed podaniem na górę dajemy żurawinę ze słoika.
Włoskie koreczki
Składniki:
- suszone pomidory – 2 słoiki
- bazylia świeża – 1 doniczka
- mozarella – 3 opakowania
- oliwki (zielone lub czarne wg. upodobania) – 1 duży słoik
- ocet balsamiczny, oliwa, musztarda (najlepiej Dijon) oraz miód na sos vinaigrette
Przygotowanie:
1. Mozarellę kroimy w plastry, oliwki przekrawamy na pół w poprzek, listki bazylii oddzielamy od gałązek, suszone pomidory wyciągamy ze słoika.
2. Na wykałaczkę nadziewamy po kolei: pół oliwki, bazylię, suszony pomidor złożony w pół, mozarellę, drugą połówkę oliwki.
3. Przygotowujemy sos vinaigrette. W słoiku shakeujemy oliwę i ocet balsamiczny (w stosunku 2:1) z łyżeczką musztardy i łyżeczką miodu.
4. Koreczki polewamy sostem bezpośrednio przed podaniem.
Śliwki w boczku
Składniki:
- śliwki kalifornijskie
- 2 opakowania- boczek wędzony chudy – ok 0,5kg
Przygotowanie:
1. Śliwki zawijamy w plastry boczku i przekłuwamy wykałaczką. Do jednego plastra wkładamy 1, 2 lub 3 śliwki w zależności od wielkości plastra.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 30min, aż boczek się zarumieni.
Zarówno gruszki jak i włoskie koreczki najlepiej będą smakowały z winem, ale nie bójcie się podawać ich również do innych alkoholi. Jeśli chodzi o śliwki będą świetną zagryzką do piwa czy wódki. Śliwki z boczkiem można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, nie bójmy się więc, ze wystygną – są tak samo pyszne.